Annalena Baerbock u posjeti BiH: "Ne želimo prepustiti Balkan utjecaju Rusije"

5
Radiosarajevo.ba
Annalena Baerbock u posjeti BiH: "Ne želimo prepustiti Balkan utjecaju Rusije"
Foto: MVP BiH / Bisera Turković i Annalen Baerbock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock stigla je sinoć u službenu pšosjetu Bosni i Hercegovini, gdje će sa bh. zvaničnicima razgovarati o aktuelnim problemima.

Sa Baerbock je došao i Manuel Sarrazin, novoimenovani specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana. Osim Bosne i Hercegovine, njih dvoje će posjetiti još i Kosovo i Srbiju te Moldaviju.

Šefica njemačke diplomatije je danas je zakazala niz sastanaka sa bh. zvaničnicima, od kojih je jedan već počeo s našom ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Masovna tučnjava kod SCC-a u Sarajevu: Bačen suzavac, policija na terenu

Masovna tučnjava kod SCC-a u Sarajevu: Bačen suzavac, policija na terenu

Zatim će usljediti sastanci sa članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i predstavnicima civilnog društva.

Prije dolaska u Sarajevo, Annalena Baerbock je za njemačke medije podvukla da se želi suprotstaviti preovlađujućem ruskom utjecaju i da je to povodom posjete zemljama Zapadnog Balkana.

Prije nego što je stigla u bosansku prijestolnicu, Baerbock je rekla da želi "jasno staviti do znanja da ovu regiju u srcu Evrope neće prepustiti utjecaju Moskve".

"Europa mora biti spremna da strateški investira u svoju dugoročnu sigurnost. Mir na Zapadnom Balkanu "nije savršen", ali je dragocjen", dodala je Baerbock.

Baerbock je priznala da su mnoge zemlje u regionu "razočarane i zanemarene posljednjih godina".

"Glumci poput Rusije, koji nemaju interesa za europsku budućnost i ne bježe od potpirivanja neriješenih sukoba. Europa je posljednjih dana pokazala da je "sposobna za akciju i odlučna" da se suprotstavi agresivnim akcijama ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sada Europljani moraju da pokažu da su spremni sa istom energijom da na kreativan i okrenuti budućnosti angažuju u zemljama europskog susjedstva", kazala je Baerlock, prenosi Frankfurter Algenmaine.

Da je europska budućnost država Zapadnog Balkana politički prioritet savezne vlade govori i činjenica da je stvorena nova funkcija specijalnog izaslanika za ove zemlje, koju će obavljati poslanik Zelenih Manuel Sarrazin, koji će pratiti Baerbocka u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Ministrica potom putuje u Republiku Moldaviju, za koju kaže da trenutno najteže osjeća posljedice ruskog agresorskog rata.

"Nećemo dozvoliti da se udarni talasi koje je izazvala Rusija prošire na druge zemlje u Europi", dodala je Baerbock.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije