Turković: Institucije se trebaju početi baviti pitanjem hibridnog rata protiv BiH

5
Fena
Turković: Institucije se trebaju početi baviti pitanjem hibridnog rata protiv BiH
FOTO: Facebook / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je da će protiv onih koji su objavili lažne informacije i klevete poduzeti pravne korake u skladu sa zakonom, kazavši da je u posljednje vrijeme prečesto meta lažnih vijesti i dezinformacija.

"Jasno mi je da ima političkih centara kojima ne odgovara da BiH bude na pravi način i kvalitetno predstavljena u Berlinu, Beču, Briselu ili u Bijeloj kući. U tom kontekstu vidim sve neistine uključujući i one koje je demantiralo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke te lažne tvrdnje da sam primila vakcinu u Hrvatskoj",  kazala je Turković.

Smatra da je možda došlo vrijeme da se i bh. institucije, kao i brojne druge države i u Evropskoj uniji, počnu baviti pitanjem svojevrsnog hibridnog rata protiv BiH i njenih institucija te namjernog plasiranja lažnih informacija, nerijetko u interesu malignih stranih utjecaja.

"BiH i naši građani, pa i naša ekonomija, institucije i svi patrioti trpe posljedice i štete zbog brojnih kleveta, zlonamjernih i podmetnutih informacija koje pojedini mediji, često pod političkim pritiscima i kontrolom, plasiraju. Medijske kritike nisu problem, ali lažne vijesti jesu ", navela je Turković.

Pitala je i kome je u interesu u vremenu kada se svi suočavaju s teškim izazovom trećeg talasa pandemije koronavirusa širiti dezinformacije, ali je pozvala da se pogleda iz kojih uporišta ti napadi dolaze te će svima sve biti jasno.

"Protiv medija koji su objavili lažne informacije i klevete poduzet ću pravne korake u skladu sa zakonom, ali ovdje je važnije da BiH mora pronaći način da se bori protiv malignih stranih utjecaja i hibridne agresije koja i dalje traje, a na šta već odavno upozoravaju brojni međunarodni prijatelji i partneri", napisala je Turković na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije