Bisera Turković: Na BiH se vrše pritisci, Njemačka i SAD su spremni pomoći

5
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković: Na BiH se vrše pritisci, Njemačka i SAD su spremni pomoći
Foto: Privatni album / Ministrica Turković u posjeti Njemačkoj

Ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara  Bosne i Hercegovine Bisera Turković susrela se danas sa njemačkim šefom diplomatije Heikom Maasom.

Piše: Faruk Vele

Njemački mediji prenose da je na ovaj način nastavljena njemačka proljetna diplomatska inicijativa za Zapadni Balkan. Razgovaralo se o reformama, OHR-u i naravno o koronavirusu.

O ishodu današnje posjete ministrica Turković govori za portal Radiosarajevo.ba.

Imamo kontakte

Radiosarajevo.ba: Kako ocjenjujete današnju posjetu Njemačkoj? Da li se može govoriti o njemačkoj diplomatskoj ofenzivi na Balkanu, kako prenose njemački mediji?

Turković: Njemačka je izuzetno važna za Bosnu i Hercegovine. Ta je država nam je najznačajniji ekonomski partner i imamo snažne i duboke veze. Ova je posjeta potvrda dobrih je odnosa. Prenijela sam kolegi Maasu poruku građana BiH koji još uvijek čekaju isporuku vakcina putem COVAX-a. Također, razgovarali smo o pomoći koji je EU obećala u tom pogledu. Ovakvi sastanci su prilika da našim prijateljima vrlo jasno prenesemo stavove BiH i naših građana.

BiH mora biti prisutna u evropskim prijestolnicama. Pandemija je pokazala posebno koliki je značaj diplomatije i mislim da je izuzetno važno da imamo kontakte na ovakvom nivou. Jasno je da Njemačka pokazuje interes za Zapadni Balkan, to je uostalom rekao i ministar Maas na zajedničkoj konferenciji za novinare. Vjerujem da će to, uz ulogu Sjedinjenih Američkih Država, pomoći da BiH prevaziđe prepreke i brže krene u reforme. 

Ministrica Turković u posjeti Njemačkoj - undefined

Foto: Privatni album: Ministrica Turković u posjeti Njemačkoj

Radiosarajevo.ba: Istaknuli ste da je važno da Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) ostane, kakav ste odgovor dobili u Berlinu?

Turković: Postoji jasna saglasnost u Evropskoj uniji (EU), takvog je stava i Njemačka, da visoki predstavnik ostaje sve dok se ne ispune već poznati uvjeti. Smatram da takav stav ima uporište.

Daytonski mirovni sporazum mora biti sproveden do kraja, a OHR ima ključnu ulogu. Dok god imamo sistemski opstrukciju funkcioniranja države i institucija, napade na Ustavni sud BiH, diskriminaciju povratnika u RS itd., nema smisla govoriti o odlasku OHR. Mislim da je to jasno svima u međunarodnoj zajednici. OHR treba iskoristiti ovlasti i pomoći da BiH postane u potpunosti funkcionalna država naroda i građana gdje će svi imati jednaka prava uz poštivanje evropskih standarda.

Čekamo vakcine

Radiosarajevo.ba: Na sastanku se govorilo i o vakcinama, gdje ste vrlo jasno iznijeli stav BiH i građana naše zemlje, da li možemo očekivati njemačku podršku?

Turković: Prenijela sam stav BiH u tom pogledu i razočarenje zbog činjenice da nam nisu isporučene plaćene vakcine. EU je najavila da će i ona poslati kontingent vakcina, i to čekamo.

Uvjerena sam da će naši njemački prijatelji iskoristiti svoj utjecaj u EU i ubrzati isporuku. Zato smo i prenijeli nas stav. Isto sam uradila i tokom razgovora sa dr. Anthonyijem Faucijem, glavnim savjetnikom američkog predsjednika Joea Bidena, dan ranije. 

Radiosarajevo.ba: Kazali ste da imamo miješanje vanjskih faktora u pogledu Izbornog zakona, kakav je stav Njemačke o tome, možete li biti otvoreni?

Turković: Apsolutno je tačno da imamo miješanje vanjskih faktora, pokušaje da se vrše određeni pritisci i lobiranja. Ja ne mogu iznositi stavove njemačke vlade, ali ono što je važno jeste da smo ih upoznali sa stvarnom situacijom i jednom širom preciznom slikom političke situacije u BiH i regiji. U BiH se stvari moraju rješavati dogovorom, mora se poštovati Ustav i želja građana da ispunimo uvjete na evropskom putu. Mislim da bi europske reforme trebale biti prioritet. To je ono sto većina građana podržava.

Odgovor HNS-u

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate oštre reakcije HNS-a na Vaš nastup u Njemačkoj?

Turković: Razumijem da određene politike imaju potrebu komentirati moj rad. Nekima se to i ne sviđa. Ali, to neće promijeniti činjenicu da je moja obaveza poštivati Ustav i zakone ove države i štiti interese građana. Svi bi imali koristi kada bi ova zemlja išla brže ka EU i NATO, a to je upravo ono čemu ovakve posjete i kontakti doprinose. 

Radiosarajevo.ba: Da li je tačno i kako komentirate navode istraživačkog novinara Slobodana Vaskovića o diplmatskom skandalu sa PSR testom u Njemačkoj?

Turković: U posljednje vrijeme sam prečesto meta lažnih vijesti, dezinformacija da je jako teško sve to ispratiti i demantirati. Jasno mi je da ima političkih centara kojima ne odgovara da BiH bude na pravi način i kvalitetno predstavljena u Berlinu, Beču ili u Bijeloj kući. U tom kontekstu vidim i takve vrste manipulacija i iznošenja neistina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije