Bisera Turković danas u Bruxellesu razgovarala s Margaritisom Schinasom

4
Fena
Bisera Turković danas u Bruxellesu razgovarala s Margaritisom Schinasom
FOTO: Fena / Turkovic Schinas

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u Bruxellesu razgovarala s potpredsjednikom Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritisom Schinasom.

Turković je izrazila zahvalnost za pomoć koju je Evropska unija pružila Bosni i Hercegovini tokom prvih valova pandemije COVID-19.

Ukazala je na probleme s kojima se naša zemlja suočava u nabavci vakcina protiv koronavirusa i naglasila da očekujemo znatno veći angažman EU u osiguravanju vakcina za BiH putem COVAX mehanizma, što bi poslalo snažnu političku poruku.

Potpredsjednik Europske komisije Schinas je istakao značaj posjete ministrice Turković Bruxellesu koja, kako je rekao, simbolizira posvećenost Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji. Ukazao je na važnost pitanja vakcina i istakao da je u stalnom kontaktu sa zemljama članicama s ciljem da se ovaj proces ubrza. Međutim, delikatan ekvilibrij ponude i potražnje čini ovu situaciju težom, dodao je Schinas.

Na sastanku je također razgovarano o uspostavljanju vjerskog i međureligijskog dijaloga kao i upravljanju migracijama u Bosni i Hercegovini. Potpredsjednik Europske komisije je ocijenio izuzetno važnim nastavak aktivnosti za unapređenje procesa upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini.

Iskazana je obostrana želja za snažnijom saradnjom u svim pitanjima koja se odnose na proces EU integracija, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije