Beograd: Šta su nakon sastanka rekli Komšić, Dodik, Erdogan, Vučić i Džaferović

Radiosarajevo.ba
Beograd: Šta su nakon sastanka rekli Komšić, Dodik, Erdogan, Vučić i Džaferović
FOTO: AA / Trilateralni sastanak lidera u Beogradu

U glavnom  gradu Srbije Beogradu danas je održana trilaterala gdje su se, pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana pojavili i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Željko Komšić, te članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović.  

Samit je održan u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji. Dogovoreno je da iduće godine trilateralni sastanak bude održan u Bosni i Hercegovini, a potom u Turskoj.

Prvi se medijima obratio Milorad Dodik. 

"Autoput koji bi trebao da poveže BiH i Srbiju, razgovarali smo i o gasovodu za koje smo zainteresirani, a i o obnovi željezničke pruge. Riječi Erdogana bile su usmjerene ka izgradnji mira. BiH ima svoje silne unutrašnje probleme, radimo na formiranju Vijeća ministara, koji bi trebao da odblokira proces izgradnje autoputa između Sarajeva i Beograda. Složili smo se da sastanak bude održan u Sarajevu naredne godine", rekao je Dodik.

Šefik Džaferović se zahvalio predsjedniku Vučiću na organizaciji samita.

"Svaka od naših zemalja ima svoje bilateralne odnose i pitanja, koja treba početi rješavati. Zato treba početi raditi na dijalogu između institucija BiH i Srbije. Ono što je zajedničko za sve tri države jeste pitanje autoputa. To je vrlo važan proces za BiH i Srbiju. Mi smo preuzeli obavezu da što se tiče BiH ubrzamo proces izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd", kazao je Džaferović.

Nakon Džaferovića medijima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  - Željko Komšić. 

"Rekli smo da ćemo bilateralna pitanja otvarati u međusobnim susretima. Razgovarali smo o autoputu Sarajevo-Beograd i o njegovim krakovima. Pojavile su se ideje za mnoge infrastrukturne projekte, pogotovo željeznice", dodao je Komšić.
 
Nakon obraćanja Dodika, Džaferovića i Komšića medijima se obratio i prvi čovjek Turske Recep Tayyip Erdogan. 
 
Projekti koje smo predložili jako su korisni za sve zemlje, istaknuo je Erdogan i dodao da ih to kao zemlju čini sretnom.
 
"Dogovorili smo se da nastavimo trilateralne sastanke, prvo u Bosni i Hercegovini, pa potom u Istanbulu. Kada se radi o BiH i Srbiji, nadamo se poboljšanju odnosa između ove dvije zemlje. Zabrinjava nas neformiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, to je korak unazad za lidere i to koči mnoge procese, pogotovo ako pričamo o autoputu Sarajevo-Beograd", kazao je Erdogan.
 
Na kraju medijima se obratio i predsjednik Srbije - Aleksandar Vučić. 
 
Vučić je istaknuo da mu je zadovoljstvo što je mogao razgovarati sa članovima predsjedništva BiH i sa gospodinom Erdoganom koji ima važnu ulogu na Balkanu.
 
"Zato Vam se želim zahvaliti predsjedniče Erdogan, koji je pokazao da mu je ovaj region jako važan. Prvi put od 1941. godine dogovorili smo se oko nečega. Kao da je neka ruka sprječavala da se grade putevi između dvije zemlje. Most na Savi bit će završen za tri godine, i time ćemo se spojiti sa Bijeljinom i Tuzlom. Gledali smo danas u karte i nastojali da olakšamo život ljudima koji žive na tom prostoru. Dugo smo govorili o kraku prema Višegradu, jer bismo time spojili Srbe iz Beograda sa Srbima u južnom dijelu RS-a, ali i Sandžaka sa Sarajevom, kao i dva glavna grada", zaključio je Vučić. 
 
Danas će predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsedništva BiH prisustvovati svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo u Sremskoj Rači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije