Komšić iz Beograda: Dosta smo se svađali, zasučimo rukave

Fena
Komšić iz Beograda: Dosta smo se svađali, zasučimo rukave

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je u beogradskom Media centru u okviru panela pod radnim nazivom "Diplomatski dijalog", koji organizira Forum za etničke odnose.

Govoreći o temi "Evropska unija, zapadni Balkan", Komšić je u uvodu izlaganja kazao da je postojao strah da će unutar EU nakon zadnjih parlamentarnih izbora porasti značaj i snaga desničarskih stranaka, ali da se to, srećom, nije desilo.

Ocijenio je da je na snazi jedan udar na liberalne ideje, ali su građani EU izabrali stabilnost, što je dobro i za naš region, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

"EU će zadržati svoja strateška opredjeljenja kada je riječ o proširenju na ove prostore i zadržati istu strategiju, iako to Evropi nije prioritet", naveo je Komšić.

Kazao je da je BiH dobila Mišljenje EK, ali ne i kandidatski status. Ocijenio je da je Mišljenje EK istorijski dokument jer je u njemu navedeno šta BiH treba uraditi da bude ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

Komšić je izrazio dilemu o tome šta da se kaže Evropljanima; da li da se zahtjeva da zemlje regije odmah postanu članice ili da prvo ispune sve evropske standarde pa da ih EU tek onda prihvati.

Govoreći o regionalnoj saradnji, koju uostalom od regije traži EU, Komšić je kazao da saradnja ne smije postojati samo zato da bi se nekome dokazalo, nego zbog nas samih.

"Moja namjera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i riješiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose između dviju država, kao što su pitanje granice i pitanje iskorišstavanja hidropotencijala rijeke Drine", rekao je Komšić.

Pozvao je sve zvaničnike regije da pomognu jedni drugima, jer smo se, kako je naveo, dosta svađali.

"Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar", istakao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije