Vučić i Erdogan u Srbiji: O autoputu Beograd - Sarajevo, odnosima, prijateljstvu...

AA
Vučić i Erdogan u Srbiji: O autoputu Beograd - Sarajevo, odnosima, prijateljstvu...
Foto: AA / Vučić i Erdogan u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na konferenciji za novinare sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Beogradu da su zahvaljujući zalaganju predsjednika Erdogana izgrađeni možda najbolji odnosi u novijoj historiji između dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

"Mi imamo izuzetno dobre političke odnose, zahvaljujući Erdoganovom zalaganju je uspostavljeno veliko poverenje Srbije i Turske i mi zahvaljujući njemu gradimo možda najbolje odnose u novijoj istoriji između dve zemlje, to znači da to radimo u interesu oba naroda i obe zemlje", kazao je Vučić u Beogradu.

On je ukazao na važnost mira i stabilnosti u regionu.

"Verujem da zajedno sa Turskom smo do sada uspevali i uveren sam da ćemo u budućnosti nastaviti istim putem", dodao je.

Komentarišući sutrašnji početak radova na autoputu Beograd-Sarajevo, Vučić je kazao da kada sve bude završeno i Srbija i region će izgledati potpuno drugačije.

On je najavio i da se sa Turskom radi i put Novi Pazar-Tutin od 33 kilometra, a koji košta 24 miliona eura, kao i drugi putevi u Raškoj oblasti, "jer želimo da se ljudi tamo osećaju i kao svi drugi građani ove zemlje".

On je zahvalio i "turskim prijateljima što je ponovo omogućen izvoz goveđeg mesa", kao i turskim investitorima što u Srbiji ima šest kompanija koje su otvorene ili se sad otvaraju.

Vučić je ocijenio i da je postignut izuzetan napredak u ekonomskoj saradnji gde je ona povećana za 13 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

On je izrazio i uvjerenje da ovo nije ni blizu Erdoganove posljednje posete Srbiji, ocjenivši da su rezultati saradnje dvije zemlje takvi da svaki Erdoganov dolazak podstakne razvoj tih odnosa, kulturnu razmjenu, ekonomsku razmjenu, posjetu turskih turista u Srbiji.

Predsjednik Srbije je zahvalio i Erdoganu što je doveo veliki broj privrednika, poručivši srpskim privrednicima da je Turska odlična zemlja za ulaganje.

On je istakao i da se mnogo raduje što će sutra biti održan trilateralni samit sa kolegama iz Bosne i Hercegovine.

S Erdoganom su u Beograd doputovali i supruga Emine Erdogan, ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ministar saobraćaja i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan, ministar finansija i trezora Berat Albayrak, kao i direktor predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun.

Erdogan, Vučić, te predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sutra će se u Beogradu sastati na trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Nakon samita, predsednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo u Sremskoj Rači.

"Pridajem veliki značaj ovoj sjednici i vjerujem da će saradnjom naših ministara odnosi dvije zemlje i dalje da idu uzlaznom putanjom", rekao je Erdogan.

Vučić je ukazao na mogućnost daljeg jačanja odnosa u svim oblastima saradnje.

Dvojica predsjednika prethodno su obišla izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a potom su održali tet-a-tet sastanak.

Erdogan je govorio i o odnosima zemalja regiona i autpoutu Beograd - Sarajevo. 

"Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH, koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda u regionu", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije