Reakcije / Dodik uoči sastanka u Beogradu: Ovo je sramota

08. 10. 2019. u 08:23:00 Srna

Shares: 68

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je sramota što članovi Predsjedništva BiH danas u Beograd na trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska idu bez zajedničkog stava, istakavši da predsjedavajući Željko Komšić nema inicijativu za dogovor.

Dodik je istakao da se u vrijeme kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH zalagao da se riješi pitanje državnog ugovora sa Srbijom i Turskom, te da je i od Vijeća ministara u tehničkom mandatu tražio da se to riješi.

On je istakao da Predsjedništvo BiH niko ne uvažava u Vijeću ministara u tehničkom mandatu. 

Naglasivši da je trebalo riješiti pitanje međudržavnog ugovora Srbije i BiH o dodirnim tačkama kuda će prolaziti auto-put Beograd-Sarajevo, Dodik je ponovio da ništa od toga nije urađeno.

"Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsjedavajući nema inicijativu da se nešto desi i dogovori. Niti je sazvao, niti komuniciramo telefonom", rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

U Beogradu će danas biti održan trilateralni sastanak Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, u kojem će učestvovati članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan. Fokus sastanka će biti na projektu autoputa Beograd - Sarajevo, čija je izgradnja već počela u Srbiji.

Dodik je upitao o čemu bi se u takvoj situaciji moglo pričati na sastanku u Beogradu. On je naveo da je od turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana koji je ljetos boravio u BiH tražio da omogući BiH povoljniji ugovor nego što ima sa Srbijom.

Dodik je rekao da je pitanje, ukoliko se ponudi zajednička izjava u Beogradu, šta bi u ime BiH trebalo pisati u tom dokumentu, budući da nema usaglašenog stava među članovima Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da bi najbolje bilo brzo formirati Vijeće ministara, i to u roku od sedmicu ili dvije i krenuti sa rješavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatni period za usaglašavanja.

Kada je riječ o "gulenovcima" čije izručenje od BiH traži turski predsjednik, Dodik je naveo da je to dodatni problem, ali da nije odgovoran da odgovora na to pitanje: "Riječ je o turskim građanima. Treba uraditi kao što se radi i u slučajevima kada BiH traži izručenje svojih građana. Ako Turska traži izručenje svojih građana i ako ti ljudi nemaju državljanstvo ove zemlje, zašto ih onda zadržavamo ovdje?"

NEMA KOMENTARA