Tri godine uspješnog djelovanja Poslovne asocijacije Norveška-BiH: Obim investicija povećan 5 puta!

0
Fena
Tri godine uspješnog djelovanja Poslovne asocijacije Norveška-BiH: Obim investicija povećan 5 puta!
Foto: Fena / S NBBA rođendana u Sarajevu

U Sarajevu je obilježena treća godina djelovanja Poslovne asocijacije Norveška - Bosna i Hercegovina (NBBA). Domaćini su bili inicijatori osnivanja Asocijacije - aktuelni ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen i predsjednik Asocijacije Jan Morritz Olsson.

Osnivanje je prevazišlo sva očekivanja jer je trgovinska razmjena dviju zemalja udvostručena i obim investicija povećan pet puta, što Norvešku čini najvećim investitorom u BiH, kazao je tim povodom novinarima ambasador Reinertsen.

"Naši rezultati u BiH su zaista značajni, ističem posebno oblast obnovljive energije gdje smo najveći investitor, s potencijalima i za dodatno povećanje investicija", rekao je ambasador, napominjući da će to doprinijeti manjem 'odlivu mozgova' iz Bosne i Hercegovine.

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Predsjednik Asocijacije Jan Morritz Olsson izjavio je da su kontakti Norveške i BiH ostvareni u mnogim segmentima u 2023. godini "koja nije bila baš najbolja za sve biznise osim za proizvodnju oružja, a mi nismo u tome", pa se sad nazire svjetlo na kraju tunela. Velike međunarodne banke već su počele govoriti o sniženju kamata, što će biti važno i za BiH, a prema saznanjima, Evropska unija će intenzivirati aktivnosti za kandidatski status, što u odnosima s Norveškom zaista može donijeti promjene, naveo je predsjednik NBBA.

"Tako smo mnogo veći optimisti nego što bi ukazivalo sadašnje stanje", zaključio je.

S NBBA rođendana u Sarajevu
Foto: Fena: S NBBA rođendana u Sarajevu

Poslovna asocijacija Norveška – BiH okuplja članice i biznismene iz oblasti energetike, zelene energije, turizma i drugih sektora. Od velikog interesa za ovu zajednicu su i sektori informacionih tehnologija, turizma, kao i mašinske i drvne industrije. Različite su svrhe Asocijacije, uključuju i promociju interesa njenih članova, pružanje mogućnosti umrežavanja, ponudu informacija i resursa specifičnih za industriju i predstavljanje kolektivnog glasa kompanija u odnosima s predstavnicima vlasti ili regulatornim tijelima.

NBBA pruža jedinstvenu platformu za povezivanje kompanija iz Norveške i BiH. Dosad je to pogodovalo formiranju partnerstava, saradnje i poslovnih prilika. NBBA nudi članovima pristup informacijama, istraživanjima i resursima specifičnim za industriju kojom se bave.

Tokom protekle tri godine, Asocijacija je organizirala konferencije, okrugle stolove i druge događaje što omogućavaju njenim članovima da prikažu njihove proizvode, uče o novim tehnologijama i budu informisani o trendovima u industriji.

Zahvaljujući NBBA, Norveška je postala jedan od najvećih investitora u Bosnu i Hercegovinu u oblasti zelene energije. Bilateralni odnosi Norveške i BiH, kakvi su njegovani u proteklih 26 godina, rezultirali su investicijama norveških kompanija u BiH. Cilj NBBA nije samo jačanje bilateralnih i trgovinskih odnosa već i otvaranje novih radnih mjesta u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije