Norveški autor Jon Fosse dobitnik Nobelove nagrade za književnost

0
Radiosarajevo.ba
Norveški autor Jon Fosse dobitnik Nobelove nagrade za književnost
FOTO: Nobelprize.org / Jon Fosse

Norveški autor i dramaturg Jon Fosse je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2023. godine, "za njegove inovativne drame i prozu koje daju glas neizrecivom", navelo je tijelo koje dodjeljuje ovu nagradu u četvrtak, 5. oktobra.

Akademija je navela da je Fosse, rođen 1959. u Haugesundu na zapadnoj obali Norveške, napisao djela u raznim žanrovima, uključujući drame, novele, zbirke poezije, eseje, knjige za djecu te da se bavio prevodilačkim radom.

Dodali su da se radi o jednom od najizvođenijih dramaturga na svijetu.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

"Fose spaja ukorijenjenost u jeziku i prirodi svog norveškog zaleđa sa umjetničkim tehnikama na tragu modernizma", kazao je član Švedske akademije, Anders Olson (Olsson).

Fose je rekao da je "preplavljen emocijama i pomalo preplašen".

"Ovo vidim kao nagradu za književnost koja prije svega želi da je književnost, bez drugih primisli", naveo je u saopštenju.

Njegov "magnum opus" u oblasti proze je ciklus romana "Septologija", koju je dovršio 2021. godine.

Autor koji piše u manje čestoj od dvije zvanične verzije norveškog jezika, istakao je da je za njega nagrada priznanje tog jezika i pokreta za njegovu promociju, te da je u konačnici za nagradu dužan samom jeziku.

Poznat kao "novi norveški", koji koristi samo 10% norveškog stanovništva, Fosseova verzija jezika je razvijena u 19. vijeku sa ruralnim dijalektima kao svojom osnovom, čime je postao alternativa dominantnoj upotrebi danskog, koja je uslijedila nakon skoro 400-godišnje unije sa tom zemljom.

Prema njegovom izdavaču, Fosseov rad je preveden na više od 40 jezika, a njegove drame su izvedene više od 1.000 puta širom svijeta, prenosi RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije