Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Katalin Karikó i Drew Weissman

0
Radiosarajevo.ba
Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Katalin Karikó i Drew Weissman
FOTO: Nobelprize.org / Katalin Karikó i Drew Weissman

Ovogodišnja sezona Nobelovih nagrada započinje u ponedjeljak, 2. oktobra, objavom nagrade za medicinu, prve od šest kategorija.

Nagradu iz oblasti medicine dobili su Katalin Karikó i Drew Weissman. 

Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Katalin Karikó i Drew Weissman za njihova otkrića u vezi s modifikacijama nukleozidnih baza koje su omogućile razvoj učinkovitih mRNA vakcina protiv COVID-19.

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Nobel odbor Instituta Karolinska u Stockholmu dodijelio je prvu ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu.

Sezona dodjele Nobelovih nagrada svake godine slijedi isti obrazac: nakon kategorije medicine, objave nagrada za fiziku i hemiju zakazane su za utorak i srijedu, nakon čega slijedi Nobelova nagrada za književnost u četvrtak.

Nobelove nagrade pokrenute su oporukom izumitelja dinamita i donatora Alfreda Nobela (1833. - 1896.). Namijenjene su odavanju počasti onima koji su bili od najveće koristi čovječanstvu u svakoj kategoriji tijekom prethodne godine. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju na svečanosti 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti.

Nobelova fondacija ove je godine povećala novčanu nagradu po kategoriji za milion švedskih kruna na 11 miliona kruna (1.858.414 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije