Veliki uspjeh: Troje naučnika za metodu proučavanja dinamike elektrona dobilo Nobelovu nagradu

0
Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh: Troje naučnika za metodu proučavanja dinamike elektrona dobilo Nobelovu nagradu
Foto: Niklas Elmehed / Nobelovi dobitnici za fiziku

Troje naučnika ovogodišnjici su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku koji su čovječanstvu dali nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula, objavjeno je danas, 3. oktobra, u Stockholmu.

Pierre Agostini sa Univerziteta Ohio State SAD-u, Ferenc Krausz sa Plank Instituta za Kvantnu optiku i Univerziteta Ludvig Maksimilijan iz Minhena u Njemačkoj, i Anne L'Huillier sa univerziteta Lund u Švedskoj dobitnici su nagrade za fiziku za 2023.

Hans Legren, generalni sekretar Švedske kraljevske akademije za nauku, objavio je danas imena dobitnika nagrade u Stockholmu.

Kamiondžija iz BiH proklizao i izazvao lančani sudar u Austriji: Ima i povrijeđenih

Kamiondžija iz BiH proklizao i izazvao lančani sudar u Austriji: Ima i povrijeđenih

Uz Nobelovo priznanje ide i novčani dio od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara) koje se uzima iz ostavštine švedskog pronalazača Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine.

U saopštenju se navodi da je rad troje naučnika pružio čovječanstvu nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula za korištenje u oblastima kao što su elektronika i medicinska dijagnostika. U obrazloženju se navodi da su laureati svojim eksperimentima demonstrirali način stvaranja ekstremno kratkih impulsa svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili mijenjaju energiju.

MESS: Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Gradimiru Gojeru

MESS: Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Gradimiru Gojeru

"Sada možemo otvoriti vrata u svijet elektrona. Fizika atosekunde nam daje priliku da razumijemo mehanizme kojima upravljaju elektroni. Sljedeći korak će biti njihovo korištenje", rekla je Eva Olsson, predsjednica Nobelovog komiteta za fiziku. L'Huillierova je na konferenciji za novinare rekla da je nagrada zaista prestižna, te da je sretna zbog priznanja.  

Prošle godine troje naučnika zajedno su dobili nagradu za fiziku jer su dokazali da sitne čestice mogu da zadrže vezu jedna s drugom čak i kada su odvojene. 

Francuz Alain Aspect, Amerikanac John Clauser i Austrijanac Anton Zeilinger dobitnici su prošlogodišnje nagrade za fiziku za istraživanja u domenu kvantne mehanike.

Jučer, 2. oktobra, su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, a objave o nagradama nastavljaju se sutra nagradom za hemiju, i u četvrtak nagradom za književnost. Nobelova nagrada za mir će biti objavljena u petak, a za ekonomiju 9. otobra, piše Federalna.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije