MESS: Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Gradimiru Gojeru

0
Radiosarajevo.ba
MESS: Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Gradimiru Gojeru
Foto: Almin Zrno / Gradimir Gojer

Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS ove godine ide u ruke Gradimira Gojera, višedecenijskog teatarskog djelatnika. Priznanje će mu biti uručeno na ceremoniji u četvrtak, 05. oktobra, 2023. u 19 sati u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55.

Gradimir Gojer rođen je 1951. u Mostaru, a svoj radni vijek proveo je u Sarajevu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao Komparativnu književnost sa teatrologijom, te Pozorišnu i radijsku režiju. U svom višedecenijskom teatarskom radu bio je direktor Kamernog teatra 55, Pozorišta mladih, Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je bio i dramaturg, selektor i umjetnički direktor Jugoslovenskog festivala djeteta u Šibeniku. Objavio je do sada šezdeset tri (63) knjige iz različitih oblasti: poezija (22),  teatrologija (21), publicistika (8), književna kritika (4), libretistika (1), politički eseji (3), znanost (1), o likovnoj umjetnosti (3). Režirao je sto dvadeset devet (129) teatarskih predstava, te priredio 30 adaptacija i prilagodbi književnih dijela za teatar. Knjige su mu prevođene na makedonski, engleski, norveški, poljski i rumunjski jezik.

Najznačajnije kazališne režije ostvario je prema djelima Ibsena, Dostojevskog, Krleže, Sterije, Ionesca, Čehova, Sušića, Ibrišimovića, Topčića, Kajana, Gavrana, Kiša i dr. u teatrima Sarajeva, Tuzle, Zenice, Banja Luke, Mostara, Splita, Rijeke, Beograda, Prijedora, Bitole...

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Za svoj bogati opus osvojio je tridesetak nagrada za režiju, te za publicistiku, a posebno se izdvaja Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva - za ostvarenja u scenskoj umjetnosti i posebno za režiju predstave Bašeskija, san o Sarajevu. Jedan je od osnivača Mostarskog teatra mladih i Sarajevskog ratnog teatra – SARTR-a, te osnivač  i organizator manifestacije Teatarske molitve za mir 1992. – 1995. Bio je jedan od vodećih protagonista i organizatora pokreta duhovnog otpora agresiji na Sarajevo i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije