Tri godine od slučaja koji nije još dobio epilog, KCUS nije nikada isplatio odštetu

0
Radiosarajevo.ba
Tri godine od slučaja koji nije još dobio epilog, KCUS nije nikada isplatio odštetu
Foto: Kolaž / Nadin Smajlović

Uskoro se navršavaju tri godine otkad je Klinički centar univerziteta u Sarajevu odbio liječiti djevojčicu Nadin Smajlović.

Krajem 2019. godine održano je više protesta građana ispred Kliničkog centra, a okupljeni su nosili transparente "Potpišite nastavak liječenja Nadin".

Podsjetimo, KCUS je odbio potpisati njeno izmještanje u Tursku na dalje liječenje, a potom je otac djevojčice, Denis Smajlović, prijetio gasnim pištoljem jednom od doktora na KCUS-u.

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Roditelji Nadin Smajlović zatražili prijem kod tužiteljice Sabine Sarajlije

Roditelji Nadin Smajlović zatražili prijem kod tužiteljice Sabine Sarajlije

Kasnije je Klinični centar u Tuzli odobrio odlazak Nadin na liječenje i snosio troškove.

U međuvremenu, Općinski sud u Sarajevu je donio odluku kojom KCUS mora platiti 35.000 KM roditeljima djevojčice radi povreda prava na privatnost.

Majka djevojčice Amina Smajlović kazala je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba povodom treće godišnjice odbijanja liječenja da je advokat porodice ponovo poslao urgenciju Kantonalnom sudu u Sarajevu da odobri prioritetno uzimanje u rad ovog predmeta "imajući u vidu da se radi o povredi najosnovnijih ljudskih prava maloljetnog djeteta".

KCUS je uložio žalbu na prvostepenu odluku i predmet je dostavljen na drugostepeno odlučivanje. Od prvostepene presude prošlo je više od godinu dana.

Majka Amina kazala je za portal Radiosarajevo.ba da ih nikada niko nije pozvao vezano za isplatu štete.

Podsjetimo, ona je ranije rekla da novac nije bitan u cijeloj priči već da je njima kao porodici mnogo bitnije da dobiju izvinjenje KCUS-a.

Da li će Sabina Sarajlija biti smijenjena s mjesta glavne kantonalne tužiteljice

Da li će Sabina Sarajlija biti smijenjena s mjesta glavne kantonalne tužiteljice

Urgencija je poslana i zbog činjenice da tri godine nije odgovoreno na krivičnu prijavu koja je podnesena 29. ¸11. 2019. godine zbog "nepružanja medicinske pomoći", "neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne" i "nesavjesnog liječenja".

Poslana je i pritužba na efikasnost i zakonitost postupanja tužilačkog tima.

Podsjetimo, danas će protiv glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije biti održano pripremno ročište pred Prvostepenom disciplinskom komisijom.

Tužba je, prema podacima BIRN-a, podnesena 13. jula ove godine komisijii Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog "disciplinskih prekršaja povreda načela nepristrasnosti, nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti Zakona o VSTV-u".

Ipak, nije tačno poznato na koji predmet i radnje se odnose prekršaji koji su navedeni u disciplinskoj tužbi, a o istom se nije oglasila ni tužiteljica Sarajlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije