Roditelji Nadin Smajlović mjesecima traže odgovor na samo jedno pitanje

4
I.S.
Roditelji Nadin Smajlović mjesecima traže odgovor na samo jedno pitanje
Screenshot/AJB / Nadin Smajlović s majkom

Roditelji djevojčice Nadin Smajlović, čiji slučaj je uznemirio javnost u Bosni i Hercegovini, čekaju presudu o slučaju već 27 mjeseci - više od dvije godine!

Nadin Smajlović boluje od autoimunog hepatitisa i kompleksne dijagnoze, a poznato je da joj je uskraćeno liječenje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jedina presuda koja je do sada porodica Smajlović dobila jeste od Ombudsmena Bosne i Hercegovine koji su početkom ove godine utvrdili da je KCUS uskratio osnovno ljudsko pravo na liječenje za njihovu maloljetnu kćerku Nadin.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

"Akcent se stavlja na Preporuku Ombudsmena BiH kojom je utvrđeno da pacijentica Nadin Smajlović nije imala mogućnost pristupa zdravstvenoj zaštiti u skladu sa općeprihvaćenim, zakonskim, ustavnim, i međunarodnim principima dostupnosti, prihvatljivosti, kvalitete i pristupačnosti zdravstvenih usluga za svakog pacijenta, a posebno za dijete kao posebno zaštićenu kategoriju", navodi se u saopćenju.

Amina Hodžić-Smajlović, majka djevojčice Nadin, za portal Radiosarajevo.ba rekla je da je od odbijanja liječenja do danas prošlo čak - 27 mjeseci.

"Umorna jesam, ali odustati ne mogu kada pogledam svoju porodicu. Znam da odgovorni moraju odgovarati", navela je Hodžić-Smajlović.

Advokat porodice Smajlović se obratio Visokom sudskom tužilačkom vijeću (VSTV), ali i Kantonalnom tužilaštvu - jer ih je zanimalo dokle je stigao slučaj.

"Odgovor nismo dobili. Očito da niko neće odgovarati, a pitanje je šta bi bilo da je bio smrtni slučaj", priča nam Hodžić-Smajlović.

Kada je riječ o VSTV-u, tražena je dokumentacija za sastanak prije tri mjeseca, tačnije 12. 10. 2021. godine. Ali, odgovor nisu dobili.

Odgovor od Kantonalnog tužilaštva tražen je 3. februara - također, odgovora i dalje nema.

"Naša nada i borba za Nadin neće stati. Vjerujemo da ćemo uskoro dobiti odgovore iz VSTV-a i Kantonalnog tužilaštva", kazala je Amina Hodžić-Smajlović, dodajući da se zahvaljuje prijateljima koji su sve vrijeme ove velike borbe uz njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije