Roditelji Nadin Smajlović mjesecima traže odgovor na samo jedno pitanje

4
I.S.
Roditelji Nadin Smajlović mjesecima traže odgovor na samo jedno pitanje
Screenshot/AJB / Nadin Smajlović s majkom

Roditelji djevojčice Nadin Smajlović, čiji slučaj je uznemirio javnost u Bosni i Hercegovini, čekaju presudu o slučaju već 27 mjeseci - više od dvije godine!

Nadin Smajlović boluje od autoimunog hepatitisa i kompleksne dijagnoze, a poznato je da joj je uskraćeno liječenje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jedina presuda koja je do sada porodica Smajlović dobila jeste od Ombudsmena Bosne i Hercegovine koji su početkom ove godine utvrdili da je KCUS uskratio osnovno ljudsko pravo na liječenje za njihovu maloljetnu kćerku Nadin.

"Akcent se stavlja na Preporuku Ombudsmena BiH kojom je utvrđeno da pacijentica Nadin Smajlović nije imala mogućnost pristupa zdravstvenoj zaštiti u skladu sa općeprihvaćenim, zakonskim, ustavnim, i međunarodnim principima dostupnosti, prihvatljivosti, kvalitete i pristupačnosti zdravstvenih usluga za svakog pacijenta, a posebno za dijete kao posebno zaštićenu kategoriju", navodi se u saopćenju.

Amina Hodžić-Smajlović, majka djevojčice Nadin, za portal Radiosarajevo.ba rekla je da je od odbijanja liječenja do danas prošlo čak - 27 mjeseci.

"Umorna jesam, ali odustati ne mogu kada pogledam svoju porodicu. Znam da odgovorni moraju odgovarati", navela je Hodžić-Smajlović.

Advokat porodice Smajlović se obratio Visokom sudskom tužilačkom vijeću (VSTV), ali i Kantonalnom tužilaštvu - jer ih je zanimalo dokle je stigao slučaj.

"Odgovor nismo dobili. Očito da niko neće odgovarati, a pitanje je šta bi bilo da je bio smrtni slučaj", priča nam Hodžić-Smajlović.

Kada je riječ o VSTV-u, tražena je dokumentacija za sastanak prije tri mjeseca, tačnije 12. 10. 2021. godine. Ali, odgovor nisu dobili.

Odgovor od Kantonalnog tužilaštva tražen je 3. februara - također, odgovora i dalje nema.

"Naša nada i borba za Nadin neće stati. Vjerujemo da ćemo uskoro dobiti odgovore iz VSTV-a i Kantonalnog tužilaštva", kazala je Amina Hodžić-Smajlović, dodajući da se zahvaljuje prijateljima koji su sve vrijeme ove velike borbe uz njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije