Ombudsmeni za ljudska prava: Nadin Smajlović uskraćeno ljudsko pravo na liječenje

4
Radiosarajevo.ba
Ombudsmeni za ljudska prava: Nadin Smajlović uskraćeno ljudsko pravo na liječenje
Foto: Radiosarajevo.ba / Nadim Smajlović i rješenje Ombdusmena

Ono što je postalo predmet istraga, tabu tema, rak rana društva, prije nekoliko dana utvrdila je i Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH - Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (KCUS), maloljetnoj Nadin Smajlović uskratio je osnovno ljudsko pravo na liječenje!

Akcent se stavlja na Preporuku Ombudsmena BiH kojom je utvrđeno da pacijentica Nadin Smajlović nije imala mogućnost pristupa zdravstvenoj zaštiti u skladu sa općeprihvaćenim, zakonskim, ustavnim, i međunarodnim principima dostupnosti, prihvatljivosti, kvalitete i pristupačnosti zdravstvenih usluga za svakog pacijenta, a posebno za dijete kao posebno zaštićenu kategoriju.

Advokatica porodice Smajlović Maida Galijatović podsjetila da je Pedijatrijska klinika odustala od pokretanja procedure izmještanja u inostranstvo Nadin Smajlović iako joj nisu mogli pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u KCUS-u.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

“I pored toga što su u otpusnom pismu od 8. 11. 2019. godine konstatovali da je zbog kompleksnosti zdravstvenog stanja djevojčice, ozbiljnosti udruženih bolesti na jednom organu (jetri), nedostupnosti adekvatne terapije i medikamenata, najbolji benefit za dijete da liječenje nastavi u inostranstvu“, kazala je Galijatović.

Ombudsmeni su svojom preporukom ukazali na nedostatke Pravilnika o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inostranstvo, koji propisuje da se procedura izmještanja na liječenje u inostranstvu na teret federalnog fonda solidarnosti može pokrenuti samo na prijedlog univerzitetske – kliničke bolnice, što je u konkretnom slučaju izostalo.

Pacijentica nije dobila nikakav akt niti bilo kakvo drugo pravno sredstvo da u ovakvoj proceduri zaštiti svoja prava.

“I pored niza obraćanja, zahtjeva i molbi upućenih pismeno na adresu KCUS, radi pokretanja procedure izmještanja radi liječenja u inostranstvu, roditelji Nadin Smajlović nisu dobili nikakav akt na koji se mogu žaliti ili koji mogu uputiti nekom drugom organu da riješi i odluči o ovom pitanju. Ombudsmeni su utvrdili da su podnosioci žalbe ostali uskraćeni za mogućnost ostvarivanja svojih prava u FBiH“, pojasnila nam je Galijatović.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Aminu Hodžić Smajlović, majka Nadin Smajlović, koja je dala svoj komentar.

"Već dvije godine i tri mjeseca traje ovaj proces. Sve institucije kojima smo obratile potvrdile su šta je učenjeno mom djetetu, ali nema reakcije. Ovdje je sve suvišno kazati, neću odustati. Ne treba mi ni javna promocija. Čekamo Sabinu Sarajliju hoće li podići optužnicu. Obratit ću se Strazburu i UN-u. VSTV nije se oglasio. KCUS je uložio žalbu na presudu. To može stajati godina u ladicama suda, ali moja porodica neće odustati", kazala je Amina Hodžić Smajlović, majka Nadin Smajlović, za portal Radiosarajevo.ba.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, Nadin Smajlović je jučer bila na terapijama u Tuzli i malo je tužno da porodica Smajlović proživljava ovu agoniju i da kćerku mora liječiti izvan Kantona Sarajevo.

Na naše pitanje kako se sada Nadin Smajlović osjeća, majka Amina je kratko rekla - stabilno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije