Traže ostavku Marine Pendeš jer je hodala rame uz rame sa Željkom Komšićem

Fena
Traže ostavku Marine Pendeš jer je hodala rame uz rame sa Željkom Komšićem
Foto: Fena / Marina Pendeš i Željko Komšić na obilježavanju Dana OSBiH
Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) "osudio" je ministricu obrane BiH Marinu Pendeš zato što je tokom Obilježavanju Dana oružanih snaga BiH hodala tame uz rame s Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH.

"Pristankom na suradnju sa simbolom hrvatske obespravljenosti Marina Pendeš poručila je hrvatskim biračima da je takav izbor u potpunosti legitiman, legalan i u skladu sa Ustavom BiH", stoji u saopćenju HSPF-a.

"Takvo ponašanje smatramo grubim izrazom nepoštovanja prema svim hrvatskim biračima koji su glasovali na izborima, a čija je demokratska volja pregažena", smatraju u HSPF-u.

Posebno je zabrinjavajuće, kako navode, to što ministrica Pendeš dolazi iz stranke HDZ BiH, koja uživa najveće povjerenje hrvatskih birača i samim time ima najveću odgovornost u borbi za ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

"S tim u vezi, pitamo se hoće li i sam HDZ BiH toleriranjem ovakvih postupaka prihvatiti gaženje izborne volje hrvatskog naroda ili će vjerodostojnom politikom opravdati ukazano povjerenje birača? Nijedna politička stranka pa tako ni pojedinac nisu i nikada ne smiju biti iznad interesa Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Shodno tomu, držimo da je takav čin ministrice Pendeš apsolutno nedopustiv i da se ne smije ponoviti, stoga je jedini razuman i dostojanstven potez neopoziva ostavka", priopćio je Ured za odnose s javnošću HSPF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije