HSPF / Traže ostavku Marine Pendeš jer je hodala rame uz rame sa Željkom Komšićem

01. 12. 2018. u 14:14:00 Fena

Shares: 0

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) "osudio" je ministricu obrane BiH Marinu Pendeš zato što je tokom Obilježavanju Dana oružanih snaga BiH hodala tame uz rame s Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH.

"Pristankom na suradnju sa simbolom hrvatske obespravljenosti Marina Pendeš poručila je hrvatskim biračima da je takav izbor u potpunosti legitiman, legalan i u skladu sa Ustavom BiH", stoji u saopćenju HSPF-a.

"Takvo ponašanje smatramo grubim izrazom nepoštovanja prema svim hrvatskim biračima koji su glasovali na izborima, a čija je demokratska volja pregažena", smatraju u HSPF-u.

Posebno je zabrinjavajuće, kako navode, to što ministrica Pendeš dolazi iz stranke HDZ BiH, koja uživa najveće povjerenje hrvatskih birača i samim time ima najveću odgovornost u borbi za ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

"S tim u vezi, pitamo se hoće li i sam HDZ BiH toleriranjem ovakvih postupaka prihvatiti gaženje izborne volje hrvatskog naroda ili će vjerodostojnom politikom opravdati ukazano povjerenje birača? Nijedna politička stranka pa tako ni pojedinac nisu i nikada ne smiju biti iznad interesa Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Shodno tomu, držimo da je takav čin ministrice Pendeš apsolutno nedopustiv i da se ne smije ponoviti, stoga je jedini razuman i dostojanstven potez neopoziva ostavka", priopćio je Ured za odnose s javnošću HSPF-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA