Obilježen Dan Oružanih snaga: BiH ima ko da brani

Fena
Obilježen Dan Oružanih snaga: BiH ima ko da brani
FOTO: Fena / Svečano postrojavanje jedinica OSBiH u Rajlovcu

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas su u Kasarni "Rajlovac", u prisustvu predstavnika bh. vlasti i međunarodnih organizacija, kao i članova diplomatskog kora, te brojnih gostiju i zvanica, obilježeni – Dan OSBiH, 1. decembar i 13. godišnjica njihovog formiranja.

Sudionike svečanosti pozdravio je i čestitke povodom Dana i 13. godišnjice OSBiH uputio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, istaknuvši kako su OSBiH nezaobilazan izraz državnosti Bosne i Hercegvine i garant njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta zadatak je svih zemalja koje svaka na svoj način organizuju sistem odbrane u čemu neizostavnu ulogu imaju OS", kazao je Komšić, potcrtavajući da u tom pogledu svi građani BiH s pravom računaju na OSBiH.

Podsjetio je na brojna postignuća OSBiH te odao priznanje njihovim pripadnicima za uspješno sudjelovanje u mirovnim misijama diljem svijeta i međunarodnim vježbama, kao i za pomoć koju su u brojnim prilikama pružili bh. stanovništvu.

Komšić je, istovremeno, ukazao na značaj evroatlantskog puta BiH, ocijenivši da naša zemlja ide u susret aktivaciji MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u), uz uvjerenje da će i taj zadatak biti realiziran unatoč političkim opstrukcijama usmjerenim ka slabljenju OS i odbrambenog sektora uopće.

U tom kontekstu posebno akcentira važnost angažmana na modernizaciji OSBiH s fokusom na mobilnost i sposobnost izvršavanja zadatka u skladu s misijom i ulogom OS, te podizanje stepena interoperabilnosti s vojskama zemalja-članica NATO-a, kao i na povećanje budžeta predviđenog za OSBiH.

"OSBiH nisu samo podrška miru i stabilnosti naše države, nego i podrška miru u svijetu, što dokazuju učešćem u mirovnim misijama. Stoga je potrebno nastavati davati podršku našim saveznicima u mirovnim misijama NATO-a i pokazati da ćemo nastaviti stajati 'rame uz rame' sa onima sa kojima želimo da dijelimo budućnost", poručio je Komšić.

Čestitke u povodu Dana i 13. godišnjice formiranja OSBiH uputio je i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, podsjećajući na ključne elemente angažmana OSBiH u zemlji i inozemstvu, uključujući i jačanje njihovih operativnih sposobnosti, interoperabilnosti te implementaciju NATO-standarda, opremanje i obuku.

"Koristim priliku da istaknem da je 11 jedinica OSBiH ove godine certificirano s ocjenom da su borbeno spremne (Combat Ready)", kazao je general Mašović, naglašavajući da je to svima u OSBiH povod da budu ponosni na postignuto, budući da su bh. vojne jedinice prošle iste kvalifikacijske norme kao i jedinice i komande vojski zemalja-članica NATO-saveza.

Ocijenio je kako OSBiH nisu samo kredibilan partner u međunarodnom okruženju, nego da su garant sigurnosti i pomoći svojim građanima u svakom trenutku i u svakom dijelu države BiH.

"Sve spomenuto daje nam za pravo da tvrdimo i sa ponosom naglasimo da su OSBiH dio i svih građana koji žive u BiH i da će im one uvijek biti na raspolaganju, bez obzira o kojoj situaciji se radilo", istaknuo je general Mašović.

Svečanost upriličena u kasarni OSBiH "Rajlovac" bila je prilika za uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim pojedincima – pripadnicima odbrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministrice obrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH.

Ceremoniji je prethodilo intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine, te smotra svečanog stroja i predaja raporta članovima bh. Predsjedništva - Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću.

Istovremeno, sudionicima događaja predstavljeno je naoružanje i oprema u posjedu OSBiH, te upriličena kratka metodsko-pokazna vježba u kojoj su pripadnici OS još jednom demonstrirali najviši stepen profesionalnosti i umješnosti u realizaciji određenih operativnih zadataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije