Dan Oružanih snaga BiH obilježena svečanosti u kasarni Kosova

Fena
Dan Oružanih snaga BiH obilježena svečanosti u kasarni Kosova
Foto: Fena / Dan OSBiH

Prvi decembar, Dan Oružanih snaga BiH, nizom sadržaja obilježen je u kasarni Kosova u Općini Foča u Federaciji BiH.

U 3. pješadijskom bataljonu 4. pješadijske brigade, povodom 13. godišnjice Oružanih snaga BiH, danas je upriličena prigodna svečanost kojoj su prisustvovali i zvaničnici s područja Bosanskopodrinjskog kantona i lokalnih zajednica u njegovom sastavu.

Obraćajući se prisutnima, komandant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade major Mirnes Ćosić uputio je čestitke pripadnicima OS BiH uz podsjećanje na značaj datuma koji se obilježava.

"Trinaest godina postojanja je relativno kratak period u odnosu na višedecenijsko pa i stoljetno postojanje oružanih snaga u državama za koje možemo reći da imaju jako razvijene i osposobljene oružane snage. Iste su naši partneri u zajedničkim vojnim misijama širom svijeta. OS BiH su već duži niz godina partner velikim silama na planu globalne sigurnosti. Treći pješadijski bataljon kao dio OS BiH daje svoj doprinos u jačanju kolektivne sigurnosti kroz svakodnevnu obuku kako samaostalnu tako i sa pripadnicima EUFOR-a", kazao je Ćosić.

Dodao je da i u ovoj godini pripadnici OS BiH dio svoje obuke usmjeravaju u pravcu mogućeg angažovanja u operacijama pomoći civilnim strukturama vlasti u slučaju prirodnih nesreća i katastrofa.

"Iako su formirane od tri vojske koje su u prošlom ratu bile na suprostavljenim stranama, OS BiH su poštivanjem zakona i propisa, profesionalnim odnosom i jedinstvom prilikom realizacije postavljenih zadataka, pokazale da je suživot u BiH moguć, naravno uz dosta uloženog truda i tolerancije. Svim pripadnicima OS BiH čestitam ovaj dan a posebno pripadnicima 3. pješadijske brigade koji su svojim trudom i zalaganjem zaslužili i dobili stimulativne mjere sa nivoa 4. pješadijske brigade, Zajedničkog štaba i Ministarstva odbrane BiH uz želju da nastavite sa profesionalnim izvršavanjem svojih zadataka", poručio je Ćosić.

Povodom Dana Oružanih snaga BiH, pojedinim pripadnicima 3. pješadijskog bataljona dodijeljene su pohvale i stimulativne mjere, a tokom svečanosti u kasarni Kosova uručene su i zahvalnice za pružanje pomoći 3. pješadijskom bataljonu 4. pješadijske brigade OS BiH prilikom realizacije marševanja na planinu Maglić najvisočiji vrh BiH (2368 m).

Ovaj značajni datum nedavno je obilježen i Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije