Toni Vukadin o misi za Bleiburg: Ne u Sarajevu, gradu simbolu borbe protiv fašizma

Radiosarajevo.ba
Toni Vukadin o misi za Bleiburg: Ne u Sarajevu, gradu simbolu borbe protiv fašizma
Foto: Facebook / Toni Vukadin

Povodom najave održavanja mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu, član Gradskog vijeća Grada Sarajeva i član Naroda i Pravde Toni Vukadin zatražio je da se misa otkaže jer vrijeđa sve žrtve ustaškog terora i sve antifašiste.

„Kao član Gradskog vijeća Sarajeva i OV Novi Grad Sarajevo, te kao Hrvat, ali najprije Sarajlija, Bosanac i prije svega antifašista želim da iskažem svoj protest ovom, po mom mišljenju, sramnom i za Sarajevo neprihvatljivom događaju.

Odavajući počast poimenično svakoj nevinoj žrtvi ovog puta, neosporno je da su najveći dio ove kolone činili pripadnici vojske NDH. Iste one NDH i istih onih ustaša od čijih ruku je ubijen veliki broj Sarajlija i to Sarajlija svih nacionalnosti. I Bošnjaka i Srba i sarajevskih Jevreja, ali i Hrvata koji su se usudili sakriti nekog svog komšiju ili prijatelja Jevreja“, navodi se u reakciji Vukadina.

Vukadin dodaje da je Sarajevo grad koji na globalnom nivou mora biti prepoznat kao grad koji simbolizira antifašizam, jer je to grad koji se mnogo puta u svojoj historiji borio protiv fašizma i svaki put pobijedio.

„U takvom gradu ovakvom događaju naprosto nije mjesto. Ne smijemo zaboraviti da je i posljednji rat i stradanje koje smo prošli u Sarajevu bila prije svega borba protiv fašizma. Sarajevo je grad u kojem je oduvijek bilo mjesta za sve dobre ljude i koji je po tome daleko poznat. Grad u kojem je slobodno organizirati sve događaje koji ne vrijeđaju druge, ali ovaj događaj je upravo suprotno. On vrijeđa prije svega naše komšije, koje su sada u poodmakloj životnoj dobi, a preživjeli su teror NDH, ali i sve antifašiste Sarajeva.

Dokaz da se grad Sarajevo oduvijek ograđivao od režima NDH je i to da u Vijećnici stoje slike svih gradonačelnika Sarajeva, izuzev jednog. To je onaj koji je bio gradonačelnik upravo za vrijeme ustaškog režima NDH“, kaže se na kraju reagiranja gradskog vijećnika Tonija Vukadina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije