Tokom marta 600 umrlih u KS: U Pokopu ne znaju šta s mrtvima, nema mjesta u mrtvačnici

5
Radiosarajevo.ba
Tokom marta 600 umrlih u KS: U Pokopu ne znaju šta s mrtvima, nema mjesta u mrtvačnici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pokop, Bare

Sarajevo u trećem pandemijskom valu proživljava kataklizmu ogromnih razmjera!

Glavni grad Bosne i Hercegovine, rekao bi pjesnik, ne suši obraza.

"Kuga novog doba", poput one iz Ljetopisa Mula Mustafa Bašeskije, uzima na stotine života, a prema zvaničnim informacijama, tokom mjeseca marta u Kantonu Sarajevo je preminulo više od 600 ljudi!!!

Piše: Faruk Vele

Ova informacija danas je portalu Radiosarajevo.ba zvanično potvrđena u sarajevskom KJKP "Pokop", gdje je najbolje mogu posvjedočiti ono što proživljava glavni grad Bosne i Hercegovine jer u mrtvačnici odavno nemaju mjesta!

Imrovizirane mrtvačnice

Situacija je dramatična i podsjeća na vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Najveće žariste novog vala pandemije koronavirusom već dugo je grad
Sarajevo. Suočeni smo sa stalnim povećanjem broja smrtnih slučajeva, a prema posljednjim podacima, do ovog trenutka, samo u mjesecu martu život je izgubilo preko 600 ljudi", kaže za Radiosarajevo.ba generalni direktor KJKP "Pokop" Goran Cerić.

Situacija je, dodaje Cerić, uistinu teška.

"Mi u "Pokopu" smo svjedoci koliko je života izgubljeno i kakvo je realno stanje u gradu. Građani moraju da znaju da improviziramo na razne načine kako bi adekvatno smjestili tijela preminulih lica koja čekaju ukop, jer u mrtvačnici odavno mjesta nema. U našoj improviziranoj "mrtvačnici" u svakom trenutku imamo najmanje 40 preminulih lica, i to je zastrašujući podatak", zabrinut je Cerić.

Goran Cerić, direktor Pokopa - undefined

FOTO: Arhiv: Goran Cerić, direktor Pokopa

S obzirom na kontinuirani rast smrtnih slučajeva, iz preduzeća "Pokop" mole građane na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

"Kako bi zaustavili ovu pošast koja svakodnevno odnosi desetine života", kazao je Cerić.

Od početka 2021. godine u Sarajevu je preminulo više od 900 osoba.

Radi ilustracije, u 2017. godini, prema podacima KJKP Pokop na području Sarajeva preminule su 963 osobe, a godinu kasnije 987 naših sugrađana.

Broj umrlih je nešto porastao 2019. godine, te statistike bilježe 1.061 umrlu osobu te godine.

Horor u Sarajevu

U prvoj godini pandemije, 2020. godine, broj preminulih u glavnom gradu BiH bio je 1.669 osoba!

Naglašavamo da je riječ o podacima KJKP Pokop, dok pogrebne usluge u Sarajevu obavljaju i pokopna društava Bakije i Jedileri.

Kako god, statistika još jednom bolno dokazuje svim "nevjernim Tomama" da ne stoje baš ocjene da se, eto, kao, uvijek umiralo, te nema razloga za veliku brigu...

Posljednje informacije – ako već nisu svi dosadašnji apeli medija i struke - moraju biti konačni alarm da se ostave po strani neozbiljnost, neodgovornost, ali i strančarenja, političke igre, podvale, te da se sve institucije i snage ovog društva usmjere ka jednom cilju – spašavanju građana Bosne i Hercegovine, onih koji su, po ko zna koji put ostavljeni na cjedilu, bezmalo od svih...

Na koncu, sve ovo opravdava i sve one koji su, spašavajući živu glavu, išli proteklih dana na vakcinisanje u Srbiju, kada bh. vlasti, još uvijek, i to našim novcima, nisu bili sposobni da osiguraju masovnu imunizaciju stanovništva.

Kako bi rekao Aleksndar Seksan (Miro) u filmu "Remake" Dine Mustafića:

"J... te Psiho, kakav je ovo horor".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije