Koliko je umrlih od korone u Sarajevu? Ovo su relevantne informacije

13
A. S.
Koliko je umrlih od korone u Sarajevu? Ovo su relevantne informacije
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U Bosni i Hercegovini se danas desio nagli skok novozaraženih koronavirusom pa je u posljednja 24 sata prijavljeno čak 1726 osoba koji su pozitivni na COVID-19.

Od posljedica ovog virusa, preminulo je 35 osoba.

Podaci ne lažu - pa su od ovog broja čak 824 iz Kantona Sarajevo, te je devet osoba preminulo.

Kada je riječ o broju preminulih u Sarajevu, statistički podaci koje imamo za mart su neumoljivi, i KJKP Pokop vjerovatno ima najrealniju sliku stanja u kojem se nalazimo.

S obzirom na to da je Pokop jedini ovlašten za prijevoz preminulih od posljedica korone, važan je podatak da radnici Prosekture Bare u toku 24 sata, u prosjeku imaju po 25 prijevoza, što znači da u prosjeku svaki sat neko izgubi borbu za život, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz ove ustanove.

"Primjera radi, stopa smrtnosti za novembar 2020., uvećana je za čak 95 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Novembar prošle godine uistinu je bio poražavajući mjesec", priča nam Naida Vranić, referentica za odnose s javnošću KJKP Pokop.

Sarajevo - undefined

Foto:Privatna arhiva/ Naida Vranić

No, izgleda da se priča ponavlja i za mjesec mart ove godine, a podaci kojima raspolažemo su poražavajući.

"COVID statistika, po društvenim mrezama je nerijetko predmet sprdnje, a javnost treba da zna da je u periodu od 1.3.2021. godine, zaključno sa današnjim danom, odnosno za 16 dana mjeseca marta, broj umrlih je 204 osobe", rekla je Vrabnić.

Poređenja radi, za cijeli prethodni mjesec februar, taj broj je iznosio 194 umrle osobe.

"Dakle, u mjesecu martu imamo u prosjeku 15 ukopa dnevno, a prijevoza je još mnogo više", navela je Vrabnić.

Jučerašnji dan se završio sa 23 ukopa za jedan dan.

Napomenimo i da je u Sarajevu danas bilo 27 ukopa, te 37 prijevoza umrlih, navode iz Pokopa.

Sarajevo - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Jako je važno napomenuti da se situacija pogoršava iz dana u dan, te da od broja preminulih koji od početka ove godine do danas iznosi 342 osobe, polovina od ove cifre su osobe preminule u prve dvije sedmice mjeseca marta.

"Kapaciteti naših mrtvačnica su odavno popunjeni i svakodnevno se susrećemo sa realnom slikom stanja u kojem se nalazimo. Dešava se da imamo i po preko 80 tijela, a mrtvačnica prima svega devet. I apelujemo i molimo da ljudi shvate da ovo nije nikakva igra i da se borimo sa opasnim neprijateljem, i da jedino sto možemo je da se svi napokon uozbiljimo", poručila je Vrabnić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije