Svetlana Cenić: Kada bi padali mrtvi, neće biti lockdowna

8
Radiosarajevo.ba
Svetlana Cenić: Kada bi padali mrtvi, neće biti lockdowna
/ Svetlana Cenić

"Ljudi biraju predstavnike političkih stranaka i ne pitaju ih za ekonomske programe, a onda ja dobijem komentar da se ne bavim ja politikom nego ekonomijom. E pa to je neodvojivo", kazala je za BHRT ekonomistica Svetlana Cenić.

Nakaradna politika može samo dovesti do nakaradne ekonomije i to se kod nas jasno vidi.

"Našlo bi se novca ali vidite da su prioriteti bili tepisi, audi, slike, koješta", naglasila je ona u “Jutru za sve”.

"Nabavke kola, a nije bio prioritet nabavke vakcina, i šta sada trebamo, da kukamo do neba. Vidite i ove vijesti za ugostitelje, zna se gdje im je adresa da se obrate. Da pitaju zašto nisu vakcinisani, zašto ne mogu da rade do 24h.

U ovoj BiH je uvijek bilo “Daj Bože kćeri da te beg uzme”, ali siročići hodaju okolo", kazala je Cenić.

Govoreći o povećanju cijena istakla je kako cijene rastu najviše gdje su građani najosjetljiviji, a to je hrana.

"Vi kada saberete potrošačku korpu pa stavite namještaj i garderobu koji su pojeftinili, pa ulje, šećer, brašno i ostale osnovne namirnice dobijete simbolično povećanje od 0,3 %. ali ko to sada kupuje namještaj u ovo vrijeme? A hranu morate kupovati. Mislim da su cijene dosta porasle. Evo primjera na ulju. U ovom periodu dva puta je poskupili, a poskupiće i ostalo. Proizvođači nemaju drugo nego da povećanjem cijena poklope ono što su izgubili. Treba isplatiti plate, obaveze. Mi zaboravljamo da je u lancu od proizvođača do kupca upravo proizvođač najvažniji.

Kada bi padali mrtvi, neće biti lockdowna", istakla je Cenić.

"Evo vidite i u Srbiji, bio je prijedlog zbog povećanog broja zaraženih, pa ovdje se povećava također. Vidite u posljednja 24h juče informacija 29 smrtnih slučajeva. Ali lock downa neće biti. Javne isntitucije će organizovati rad, pa će se raditi od kuće, a proizvodnja se neće raditi od kuće. Radnik mora za mašinu. Mora nekome prodati. Možemo očekivati još teži period. Smanjuje se kupovna moć, crpe se rezerve. Kako ostati zdrav i povećati imunitet ako nemate para za kvalitetnu ishranu. Svi su zaboravili da budžet pune građani kroz plaćanje poreza, svi su zaboravili privredu", tvrdi Cenić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije