Pregled / Tipovi vakcina protiv COVID-19 koji su trenutno dostupni

19. 01. 2021. u 11:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Vakcine protiv COVID-19 koje se počinju davati u regionu ili na koje računama, a još nisu prošle registraciju i odobrenja, variraju od mRNA (iRNK), preko adenovirusnih (vektorskih) do inaktiviranih (mrtvih) vakcina.

Pokušava se i s zazvojem rekombinantnih vakcina koje bi se zasnivale na Spike proteinu virusa SARS-CoV-2, piše vakcine.ba

Vakcine koje su odobrene u EU i zapadnim zemljama (Kanada, SAD, UK) su one koje su prošle fazu 3 kliničkih studija i regulatornim tijelima tih zemalja predočile potpune dokaze efikasnosti i sigurnosti. One su označene zelenom bojom.

Vakcine koje su u nekim zemljama odobrene, ali nisu u odobrene u EU označene su narandžastom bojom. Vakcine koje još čekamo i koje bi mogle biti odobrene u narednom periodu nisu označene bojom.

mRNA (iRNK) vakcine protiv COVID-19

One sadrže genetičko uputstvo u vidu informacione RNK za stvaranje jednog proteina virusa SARS-CoV-2 (Spike protein, protein “šiljka”) na koji naš organizam stvara antitijela. Dakle, prema ovom upustvu, naše ćelije stvore same taj protein i onda ga druge ćelije u našem organizmu prepoznaju kao “neprijatelja”, strano tijelo i formiraju antitijela koja se specifično vežu na taj protein i neutraliziraju ga.

Koje vakcine:

Pfizer/BioNTech (Comirnaty tj. BNT162b2 – sve su to nazivi za istu vakcinu)

Moderna (mRNA1273)

Trenutni podaci pokazuju a su obje ove vakcine visoko efikasne – iznad 90%

Sadrže li uzročnika bolesti COVID-19: ne!

Adenovirusne vakcine

Kod ovih vakcina se koriste neki drugi virus – po čovjeka bezopasni – da prenese genetičko uputstvo o sintezi Spike proteina virusa SARS-CoV-2 do naših ćelija. U našim ćelijama se vrši sinteza tog proteina koji kada izađe iz stanica djeluje kao “strano tijelo” tj. antigen, pobuđujući imunološki odgovor organizma i stvaranje antitijela.

Koje vakcine:

-ruska vakcina Instituta Gamaleja (Sputnjik V, tj. Gam-Kovid-Vak) – za sada, samo u Srbiji i vjerovatno kroz neko vrijeme u entitetu Republika Srpska u našem regionu, a vakcina se daje u Rusiji, Argentini i davaće se u još nekim zemljama. Još je nije odobrila EMA (Evropska agencija za lijekove, jer nisu završena sva ispitivanja ove vakcine i predočeni krajnji rezultati stidija efikasnosti i sigurnosti

-vakcina AstraZeneca/Univerzitet Oxford – još se ispituje, vrlo je moguće da će uskoro biti odobrena, kada proizvođač predoči dokaze o efikasnosti i sigurnosti.

-vakcina kineskog proizvođača CanSino – još nije odobrena, još je tek u statusu kandidata, ali je u ograničenoj upotrebi u Kini.

Sadrže li uzročnika bolesti COVID-19: ne! 

Inaktivne vakcine protiv COVID-19

Radi se o vakcinama koje sadrže mrtvog uzročnika bolesti, To je “stara škola” pristup u stvaranju vakcina. Virus se inaktivira hemijski, recimo formaldehidom. Ove vakcine koriste adjuvanse kako bi pojačale imuni odgovor, uprazo zato što je virus mrtav – obično se radi o spojevima aluminijuma. Ipak, i mrtav virus ima Spike protein na šta naš organizam reaguje stvaranjem zaštitnih antitijela. Primjer jedne starije inaktivne vakcine je inaktivna vakcina protiv dječije paralize (IPV). O ovom tipu vakcina, ai i drugim tipovima vakcina, možete više pročitati i na našem tekstu ovdje.

Koje vakcine:

-kineska vakcina proizvođača Sinovac (CoronaVac) – limitirana upotreba u Kini, najavljena u Srbiji, počelo s davanjem u Turskoj. S efikasnošću od 50.4% prema novim izvještajima iz Brazila, znatno je manje efikasna od Pfizerove i Modernine vakcine.

-kineska vakcina proizvođača Sinopharm s Beijing Institute (BBIBP-CorV) – odobrena u Kini, limitirana upotreba u UAE, Jordanu, Bahreinu i Egiptu, Srbiji. Data u 2 doze, efikasna oko 79%. Milion doza “kineske vakcine” koje dolaze u Srbiju su Sinopharm.

Sadrži li vakcina uzročnika bolesti COVID-19: da, ali mrtvog.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)