Kalifornija: U toku istraga jedne 'serije' Moderninih vakcina

0
Radiosarajevo.ba
Kalifornija: U toku istraga jedne 'serije' Moderninih vakcina
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kalifornijski zdravstveni službenici preporučuju privremenu obustavu distribucije određenih vakcina Moderna protiv COVID-a zbog zabrinutosti oko pojave alergijskih reakcija.

Više od 330.000 doza određene serije podijeljeno je za 287 pružatelja zdravstvenih usluga širom Kalifornije ranije ovog mjeseca.

Jedna posebna klinika za cijepljenje u zajednici izvijestila je o 10 alergijskih reakcija na cjepivo u roku od 24 sata, što se smatra neobično velikim brojem. Državni dužnosnici kažu kako se očekivana stopa reakcije na slična cjepiva obično kreće oko 1 na 100.000.

Ime i mjesto klinike nisu objavljeni, ali ustanova je nakon nekoliko sati zatvaranja prešla na drugu seriju cjepiva Moderna.

Nije zabilježena niti jedna druga grupa alergijskih reakcija.

Državni dužnosnici istražuju što se dogodilo na klinici, a u međuvremenu državna epidemiologinja dr. Erica S. Pan preporučuje da se doze iz serije Moderna 041L20A za sada ne dijele.

"Zbog krajnjeg opreza i također prepoznajući izuzetno ograničenu zalihu cjepiva, preporučujemo davateljima usluga da koriste drugi raspoloživi popis cjepiva i da zaustave primjenu cjepiva iz Moderna serije 041L20A do okončanja istrage koju provode CDC, FDA i Moderna", rekla je Pan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije