Težak udarac za Dragana Čovića: Katastofalne vijesti po HDZ BiH stižu iz Livna

0
Radiosarajevo.ba
Težak udarac za Dragana Čovića: Katastofalne vijesti po HDZ BiH stižu iz Livna
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

U prostorijama HDZ 1990 u Livnu, u ponedjeljak, 25. septembra, potpisan je koalicijski sporazum o formiranju Vlade u Livanjskom kantonu između Hrvatskog narodnog preporod (HNP) i HDZ-a 1990.

Kako se neslužbeno saznaje, premijersko mjesto pripalo je HNP-u, dok je mjesto predsjednika Skupštine pripalo HDZ-u 1990, kojima je pripalo i Ministarstvo finansija, te Ministarstvo poljoprivrede, dok će HNP popuniti Ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Sjednica skupštine pokazat će novu-staru većinu od 14 ruku i trku za još tri ruke koje će se naći u vladajućoj većini, javlja portal HBK-vijesti.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Zanimljivo dogovor dolazi baš u trenutcima kad su HDZ BiH, HNL i SNSD već jednom nogom zakoračili u novu-novu skupštinsku većinu, kako je najavio Dragan Konta, no izgleda da će opet ostati u opoziciji što će svakako biti težak udarac za ove stranke, posebno za HDZ BiH, a očekuju ih daljnja osipanja zastupnika.

Ako je vjerovati izvorima bliskim kantonalnom odboru HDZ-a BiH uskoro bi moglo doći do raspuštanja ove organizacije zbog svih dešavanja koja prate ovu stranku, od lošeg vođenja, unutarnje podjele, do gubljenja zastupnika i osipanja članstva. Da je podjela na vrhuncu govori i podatak da je tek u drugom krugu glasovanja za predsjednika KO HDZ-a BiH izabran Dragan Konta, i to 17:15 pobjedivši Josipa Čelara, kandidata Borjane Krišto. Prvi krug glasanja završio je 16:16.

Dodik je danas Nikšiću i Čoviću donio sporazum koji je htio da potpišu: Pročitajte šta sve traži

Dodik je danas Nikšiću i Čoviću donio sporazum koji je htio da potpišu: Pročitajte šta sve traži

Ovaj događaj predstavlja važan korak u političkom životu Livanjskog kantona, budući da je dogovoreno da će Ivan Vukadin biti imenovan novim mandatarom Vlade tog kantona.

Zanimljivo će biti pratiti hoće li SNSD ostati vjeran dosadašnjem partneru HDZ-u BiH i ostati u opoziciji, te tako riskirati gubitak lokalnih izbora u općinama s većinskim srpskim stanovništvom. Informacije s terena govore kako je SNSD spreman biti dio nove većine i tako dodatno otežati ionako složenu situaciju za HDZ BiH u Livanjskom kantonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije