Dodik je danas Nikšiću i Čoviću donio sporazum koji je htio da potpišu: Pročitajte šta sve traži

15
Radiosarajevo.ba
Dodik je danas Nikšiću i Čoviću donio sporazum koji je htio da potpišu: Pročitajte šta sve traži
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Mostaru, tokom sastanka koalicije na dražavnom nivou, predstavio "sporazum o punom suverenitetu Bosne i Hercegovine", koji je 'zamislio' da potpišu on, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Sporazum nije potpisan, a mediji iz manjeg bh. entiteta su objavili tekst sporazuma u kojem je fokus na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH kao i zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Pod prvom tačkom se navodi da je Općim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Dejtonu 21.11.1995. godine, a zaključenim 14.12.1995. godine u Parizu, Bosna i Hercegovina ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta, RS i Federacije Bosne i Hercegovine, kao državotvornih entiteta.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Navodi se i da je BiH zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države.

"BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija ima pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje Ujedinjenih nacija, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što uključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa", piše pod tačkom tri, javlja BHRT.

Dalje se navodi da je u BiH potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja OHR-a u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Milorad Dodik nakon sastanka u Mostaru: "Mislim da smo se pomakli, ali..."

Milorad Dodik nakon sastanka u Mostaru: "Mislim da smo se pomakli, ali..."

"Parlamentarna skupština na nivou Bosne i Hercegovine će usvojiti Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim će se, između ostalog, u skladu sa članom 6. stav 1. tačka g) Ustava Bosne i Hercegovine, odrediti drugi metod izbora sudija Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava", piše u nepotpisanom sporazumu.

Potpisnici Aneksa X (Sporazum o civilnom sprovođenju mirnog rješenja) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i RS pozivaju se da daju izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije visokog predstavnika i njegove kancelarije (OHR) i kojom se strane obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

"Parlamentarna skupština BiH, RS i Federacija BiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Vijeća za implementaciju mira, prestanak rada institucije visokog predstavnika i prestanak mandata sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet Bosne i Hercegovine", navodi se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije