Počeo sastanak u Mostaru: Čović želi Izborni zakon, Dodik BiH bez visokog predstavnika...

8
FENA
Počeo sastanak u Mostaru: Čović želi Izborni zakon, Dodik BiH bez visokog predstavnika...
Foto: Fena / Nikšić, Dodik i Cvijanović na sastanku

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru počeo je koordinacijski sastanak koalicijskih partnera na nivou BiH, na kojem sudjeluju predstavnici HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka Trojke (SDP-a BiH, Naša stranka i Narod i pravda).

Ranije danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će na dnevnom redu sastanka biti svi zakoni iz paketa od 14 uvjeta za približavanje Europskoj uniji i "sve što treba uraditi kako bi izvješće EK o napretku BiH bilo pozitivno".

"Naravno, tu ulazi i Izborni zakon. Moguće je da danas jedan dio Izbornog zakona bude raspravljen i usvojen, napravit ćemo dinamiku radnih tijela koja su već definirana, kako bi što prije došli do nekih rješenja, a naš cilj je da idu ona preko Vijeća ministara", otkrio je predsjednik HDZ-a BiH.

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Premijer FBiH Nermin Nikšić ustvrdio je jučer u Mostaru da se na sastanku isplati pomučiti i tražiti kompromis, jer će od toga imati koristi svi građani BiH.

"Iskreno se nadam da ćemo krenuti u realizaciju onoga što smo dogovorili. Mi u ime Trojke i sada, kao što smo i dosad, na sastanak dolazimo spremni da razgovaramo", kazao je Nikšić, dodavši da su spremni tražiti rješenja oko svih otvorenih pitanja, kao i na kompromise, bez da njih ili oni nekoga ucjenjuju.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je naglasio da će epicentar svih razgovora biti Ustavni sud i Izborni zakon.

OHR: 'Vlada RS-a pokazuje manjak povjerenja u vlastite građane i želi da ih kontrolira'

OHR: 'Vlada RS-a pokazuje manjak povjerenja u vlastite građane i želi da ih kontrolira'

"Mislim da se nećemo moći kretati dalje dok ta dva pitanje ne riješimo. To nije nikakva prijetnja, ali se ne može događati da se samo jednima rješava problem, a drugi da se ignoriraju", ustvrdio je on.

Dodik je kazao kako će predložiti da se u Parlamentu BiH donese deklaracija o suverenosti BiH.

"To bi značilo da nema visokog predstavnika, stranih sudaca u Ustavnom sudu… Ako nećete, onda priznajte da ste poltroni i podanici", poručio je Dodik.

Izjave za medije planirane su u 16.30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije