Momčilu Perišiću tri godine zatvora za špijunažu

3
Radiosarajevo.ba
Momčilu Perišiću tri godine zatvora za špijunažu
Foto: EPA-EFE / Momčilo Perišić

Momčilo Perišić, bivši komandant Vojske Jugoslavije koji je pred Haškim sudom osuđen na 27 godina zatvora a potom oslobođen, u petak je u Srbiji osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže, jer je 2002. navodno predao tajne spise predstavniku američke ambasade u Srbiji.

Uz Perišića, na godinu i po zatvora osuđeni su i pukovnik Miodrag Sekulić te nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije Vladan Vlajković.

Presuda je nepravomoćna, a postupak traje osamnaest godina.

U martu 2002. Perišić je bio potpredsjednik Vlade Zorana Đinđića, kada su ga pripadnici vojnih službi uhitili u motelu na Ibarskoj magistrali usred sastanka s navodnim američkim obavještajcem Johnom Neighbourom, u čijoj su torbi pronašli dokumente kojima su teretili Perišića, piše BBC

Perišić je nakon toga podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade, a dvije godine kasnije, 2004, pred Vojnim sudom pokrenut je postupak zbog špijunaže. No prekinut je 2005, jer je Haški sud Perišića optužio za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, u Sarajevu i Srebrenici te za raketiranje Zagreba u maju 1995.

Nakon što je Perišić 2013. pred Haškim sudom u žalbenom postupku oslobođen, suđenje za špijunažu u Srbiji je nastavljeno 2014, ali i odmah zatvoreno za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije