Hag: Za danas i sutra planirano ročište zločincu Ratku Mladiću

Fena, BIRN
Hag: Za danas i sutra planirano ročište zločincu Ratku Mladiću
Twitter / Ratko Mladić

Za danas i sutra planirano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Ročište po žalbi u slučaju tužilac protiv Mladića pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale ("Mehanizmom") održat će se u sudnici broj jedan haškog odjela Mehanizma.

Kako je još ranije najavljeno, ročište bi trebalo početi uvodnom izjavom suca Prisce Matimbe Nyambea, predsjedavajućeg sudskog vijeća, za kojom će uslijediti usmena argumentacija odbrane o žalbi koju su podnijeli i odbrana i tužioci.

Planirano je da se ročište zaključi u srijedu, 26. augusta, u 15:55 sati.

Isto tako, danas će odbrana imati tri sata da iznese sve svoje žalbene navode na prvostepenu presudu, dok će Haško tužilaštvo dobiti dva sata za odgovor.

Kada je riječ o sutrašnjem danu, on će početi obrazlaganjem žalbe Tužilaštva na presudu Mladiću, nakon čega će odbrana imati 90 minuta da iznese svoj odgovor.

Istog dana je predviđeno i Mladićevo obraćanje Apelacionom vijeću i njegovo izlaganje na prvostepenu presudu.

Zbog složene epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa prisustvo novinara i javnosti bit će onemogućeno.

Podsjetimo da je Sudsko vijeće broj jedan Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), 22. novembra 2017. donijelo presudu protiv Ratka Mladića. Sudsko vijeće osudilo je Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata. On je oslobođen optužbe za genocid navedene u prvoj tački optužnice. Mladić je osuđen na doživotnu robiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije