Hag: Odbijen još jedan zahtjev ratnog zločinca Karadžića

Radiosarajevo.ba
Hag: Odbijen još jedan zahtjev ratnog zločinca Karadžića
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić u Haagu

Vijeće Mehanizma za međunarodne sudove odbilo je razmatrati zahtjev odbrane bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, vezan za poništenje ranijih odluka zbog percepcije pristranosti sudija.

U odluci koju potpisuje sudija Burton Hall, navodi se da Vijeće kojim predsjedava nema nadležnost da se bavi pitanjem diskvalifikacije nekadašnjeg i trenutnog predsjednika Mehanizma Theodora Merona i Carmela Agiusa.

“Nastojanja Radovana Karadžića da propagira navode o percepciji pristranosti kako bi došao do svoje željene odluke moraju biti odbačena, a njegov advokat bi se trebao uzdržati od bavljenja ovakvim podnescima ispred Mehanizma”, navodi se u odluci.

Karadžić je 20. marta ove godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije