Žalbeni postupak na presudu Karadžiću krajem aprila

Radiosarajevo.ba
Žalbeni postupak na presudu Karadžiću krajem aprila

Mehanizam za međunarodne tribunale – pravni nasljednik Haškog suda – zakazao je iznošenje žalbi na presudu kojom je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za genocid i druge zločine u BiH za kraj aprila ove godine.

Predsjednik Mehanizma Theodor Meron je zakazao iznošenje žalbi za 23. i 24. april ove godine. Prema odluci, Karadžić i njegovi advokati će žalbu iznijeti u ponedeljak, 23. aprila, dok će Haški tužioci to učiniti dan kasnije.

Za srijedu, 25. april, Meron je zakazao statusnu konferenciju, na kojoj će biti govora o tehničkim pitanjima i zdravstvenom stanju optuženog Karadžića.

Haški tribunal je 2016. godine osudio Karadžića na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Istom presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

Haško tužilaštvo je najavilo da će se žaliti i tražiti da Karadžića osude za genocid 1992. godine i da bude osuđen na doživotni zatvor, dok je Odbrana najavila da će tražiti oslobađajuću presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije