BiH / Odbrana Ratka Mladića zatražila odgađanje rasprave o žalbama u Hagu

22. 05. 2020. u 19:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 41

Odbrana ratnog zločinca Ratka Mladića zatražila je od sudija Međunarodnog suda u Hagu da odgodi raspravu o žalbama na prvostepenu presudu, okvirno zakazanu za 16. i 17. jun.

Mladićevi advokati su u podnesku tražili i odgađanje statusne konferencije, koja bi trebalo da bude održana 29. maja.

Ovaj zahtjev je utemeljen na činjenici da branioci ne mogu da posjete Mladića u pritvoru u Ševeningenu u okviru priprema za raspravu, zbog toga što je uprava pritvora takve kontakte zabranila zbog opasnosti od koronavirusa. 

Odbrana sugeriše i da glavni branilac Branko Lukić, kao i neimenovani pravni savjetnik, koji bi trebalo da izlažu argumente tokom rasprave o žalbama, trenutno ne mogu da uđu u Holandiju zbog ograničenja koje su tamošnje vlasti nametnule radi sprečavanja širenja virusa, a koja će važiti do 15. juna. 

Prema mišljenju odbrane, čak i ako bi advokati bili primljeni u Holandiju, morali bi da idu u dvonedjeljni karantin.

Osim toga, branioci navode da su ljekari savjetovali da “nije preporučljivo Mladića izlagati riziku sastanaka licem u lice s advokatima, niti prisustvovanju raspravama u sudnici”, piše Srpskainfo

"Bez svrsishodnog sastanka sa klijentom i njegovog prisustva raspravi o žalbama, mi ne možemo nastaviti po zakazanom rasporedu", naveli su branioci u podnesku, uz opasku da će ograničenja koja je nametnula uprava pritvora trajati i pošto holandske vlasti ukinu svoje restriktivne mjere.

Zdravstveno stanje zločinca Mladića (78) još je jedan od razloga koje je odbrana navela za odgađanje rasprave o žalbama.

Branioci su naglasili da su dobili tek “rudimentarne” informacije o tome da li se Mladić potpuno oporavio od operacije uklanjanja polipa na debelom crijevu i od anemije.

Advokati su ponovili zahtjev da “nezavisna medicinska revizija” ustanovi koliko je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove iznošenje žalbi na presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću zakazao je za 16. i 17. juni. Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu bilo je prvobitno zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

On je operisan 28. marta, a ljekari su, kako je navedeno u saopštenju Mehanizma, zaključili da se Mladić oporavlja dobro i da je razumno očekivati da je vrijeme od šest sedmica oporavka dovoljno.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina tokom rata u BiH.

KOMENTARI (1)