Tegeltija odgovorio gradonačelniku Dubrovnika: Ne razumijem zašto se ne radujete

9
Radiosarajevo.ba
Tegeltija odgovorio gradonačelniku Dubrovnika: Ne razumijem zašto se ne radujete
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija zaprimio je pismo gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića koje se odnosi na donošenje Memoranduma između Savjeta ministara i Vlade Srbije kojim se "utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta 'Izgradnja aerodroma Trebinje'", potvrđeno je u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Na pitanje da prokomentariše pismo Frankovića u kome traži da bude obustavljena izgradnja aerodroma u Trebinju, Tegeltija je rekao da zahvaljuje gradonačelniku Dubrovnika na podsjećanju na potpisani Sporazum prekogranične saradnje između Savjeta ministara i Republike Hrvatske, koji je posebno važan za građane BiH kada je riječ o izgradnji odlagališta radioaktivnog otapada u Trgovskoj gori a koja ni malo ne doprinosi unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Predsjedavajući Vijeća ministara naglasio je da izbor lokacije za odlagalište u najmanju ruku poteže ne samo ekološki značajno pitanje, nego i pitanje ugrožavanja zdravlja građana koji naseljavaju ovu regiju, pišu Nezavisne novine.

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

“Savjet ministara i ja kao predsjedavajući od početka svog mandata opredijeljeni smo da, u skladu sa svojim nadležnostima, zajedno sa vladama entiteta radimo na unapređenju privrednog ambijenata oba entiteta, ali i za jačanje regionalne saradnje”, istakao je predsjedavajući Tegeltija.

On je iskazao spremnost za razgovor sa Vladom Hrvatske i drugim zemljama regiona o svim otvorenim pitanjima koja postoje, kao i o svim oblicima saradnje koja su od značaja za sve građane.

“Radujem se uspjehu i napretku svake zemlje koja radi za dobrobit svojih građana. Posebno se radujem uspjesima naših susjeda, jer njihov napredak znači napredak i za nas u BiH. Ne razumijem zašto se gradonačelnik Dubrovnika ne raduje izgradnji aerodroma u Trebinju s obzirom na ekonomski značaj koji njegova izgradnja ima ne samo za Trebinje, već i za BiH”, rekao je Tegeltija.

Podsjetimo, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je danas dopis Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji, a povodom donošenja Memoranduma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije kojim se "utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje", a koji je Vijeća ministara BiH donijelo na sjednici 30. marta.

"Ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble", poručio je Franković, između ostalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije