... / Tegeltija i Bevanda odvojeno razgovarali s čelnikom MMF-a o novom aranžmanu

01. 12. 2020. u 19:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, razgovarao je danas sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Martinom Petrijem kako bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman i uslove koje bi podrazumijevalo ovo kreditno zaduženje.

Bevanda je istakao da mogu ispoštovati predložene rokove i obaveze iz domena svoga rada, a to je prvenstveno priprema budžeta institucija BiH za 2021. godinu.

"Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2021.-2023. godina je temelj za donošenje proračuna za iduću godinu. Ministarstvo financija je pripremilo DOP i on mora biti usvojen na sjednici Vijeća ministara. Nakon toga vrlo brzo ćemo dostaviti u proceduru i Proračun za iduću godinu. Svjesni smo da je privremeno financiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo da proračun što prije usvojimo", kazao je Bevanda.

On je podsjetio da je Fiskalno vijeće u septembru usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za budžet institucija BiH u iznosu milijardu i 27 miliona KM, što je povećanje za 31,1 milion u odnosu na ovu godinu.

Bevanda je tokom sastanka naglasio i da u teškim vremenima pandemije i velikih ekonomskih izazova treba imati u vidu i status privrednika, ali i policajaca, vojnika i službenika.

Bevanda i Petri su se složili da se reforme moraju provoditi u interesu cijelog društva te da se vlade suočavaju s velikim izazovima.

"Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj UO UINO, naglasio je da su u prethodnom razdoblju donesene važne odluke o raspodjeli prihoda te ukoliko se bude izbjegavala politizacija bit će moguće nastaviti s pozitivnim djelovanjem ovog tijela", saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Sastanku je, osim saradnika Bevande, prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.

I Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, razgovarao je danas putem video-linka sa Petrijem.

Kako je saopćeno, razgovarali su o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama, te zaključivanju novog aranžmana sa MMF-om.

Telegltija je naveo da je Vijeće ministara opredijeljeno za rad sa MMF-om i zaključivanje novog aranžmana s ciljem prevazilaženja izazova izazvanih pandemijom novog soja koronavirusa.

"Zahvalio se MMF-u na pomoći i efikasnom djelovanju u odobravanju sredstava iz Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) na samom početku pandemije, te iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i finansijske podrške BiH", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)