MVP / Turković na video-sastanku: Svjetska banka i MMF važni partneri na reformskom putu

16. 10. 2020. u 21:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je danas na video-sastanku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U obraćanju je kazala da BiH cijeni predanost MMF-a i Svjetske banke na razvijanju i usmjeravanju podrške najugroženijim grupama i revitalizaciju ekonomija širom svijeta, te podršku firmama da izbjegnu ekonomsku štetu i produbljivanje finansijske krize.

Naglasila je da je globalna pandemija Covid-19 pokazala da se nijedna zemlja ne može izolirati od drugih, te istakla da je MMF potaknuo zdravstvenu potrošnju i povećao nabavku medicinskih uređaja u BiH, ali i drugim zemljama u svijetu.

Ministrica Turković je kazala i da se BiH oslanja na MMF i Svjetsku banku, kao važne partnere u nastavku pružanja podrške na reformskom putu.

Istakla je da se sada potrebno usredočiti na definiranje prioriteta saradnje sa MMF-om i Svjetskom bankom, izvan odgovora na hitne slučajeve pandemije COVID-19.

"Svakako razumijemo da moramo usmjeriti naše interne procedure kako bismo omogućili bržu ratifikaciju projekata. Nadamo se da ćemo vrlo brzo moći započeti ovaj novi ciklus i razgovore s vašim timom", kazala je ministrica Turković.

Potvrdila je da su vlasti u Bosni i Hercegovini spremne organizirati idući sastanak u Sarajevu, koji će dodatno ojačati saradnju sa MMF-om i Svjetskom bankom.

Na sastanku je rečeno da Covid-19 nije jedini izazov, te da je potrebno pažnju obratiti i na druge vrste socijalnih i političkih kriza.

Naglašeno je da je Svjetska banka podržala 111 zemalja tokom krize, fokusirajući se na socijalnu zaštitu, održive investicije, klimatske promjene i pomoć privatnom sektoru.

Također, Svjetska banka se fokusirala i na razvoj vakcina, ali i stvaranje prilika za ublažavanje odlaska mladih obrazovanih ljudi iz zemalja u razvoju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA