Turković o Cerixu: Evo ko je dogovorio imenovanje

B. T.
Turković o Cerixu: Evo ko je dogovorio imenovanje
FOTO: Arhiv / Turković i Cerić

Ne stišavaju se reakcije na vijest da je popularni bosanskohercegovački Youtuber Adnan Cerić - Cerix, imenovan za v.d. zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH. 

Prema medijskim navodima, on je na ovu funkciju imenovan na prijedlog Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH. 

Na upit portala Radiosarajevo.ba da li je to tačno i ako jeste, zbog čega je tu osobu predložila, kakve su njegove kvalifikacije za tu poziciju, ministrica Turković je odgovorila.

„Zbog isteka mandata vršiocima dužnosti direktora i dva zamjenika direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara je, na posljednjoj sjednici, imenovalo nove vršioce dužnosti na ove pozicije. Dogovorom koalicionih partnera, predloženi su kandidati za vršioce dužnosti direktora i dva zamjenika direktora Agencije za statistiku do okončanja konkursne procedure. Među imenovanim vršiocima dužnosti nalazi se i g. Cerić, koji ispunjava sve uslove za ovu pozicij"".

Ministricu smo zamolili i za objašnjenje da li je on kadar neke stranke, te da nam odgovori da li joj je neko preložio njega i ako da ko, odnosno kako je uopće tekao proces predlaganja, kako se došlo do tog imena?

"Prijedlozi za imenovanje kandidata na rukovodeće pozicije u državnim agencijama na sjednice Vijeća ministara se uvrštavaju nakon provedene konkursne procedure od strane Agencije za državnu službu, usaglašavanja i dogovora koalicionih partnera“, odgovorila je Turković, ne navodeći detalje.

Podsjetimo, mediji su njegovo imenovanje dovodili u vezu s porodicom Izetbegović. Međutim, Jasmina Izetbegović, kćerka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u međuvremenu se oglasila i navela da njih dvoje već nekoliko mjeseci nisu zajedno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije