Ministrica Turković se sastala s ambasadorom Sjeverne Makedonije

Radiosarajevo.ba
Ministrica Turković se sastala s ambasadorom Sjeverne Makedonije
Foto: MVP BiH / Turković i Ebibi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je 8. septembra 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH Ekrema Ebibija.

Tokom razgovora je ocijenjeno da su bilateralni odnosi naše zemlje i Sjeverne Makedonije tradicionalno vrlo dobri i prijateljski, kao i saradnja na regionalnom i međunarodnom nivou, te da između dvije zemlje ne postoje otvorena pitanja. Obje zemlje su opredijeljene za daljnje unapređenje odnosa i saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, posebno u oblasti ekonomije, te je neophodno u narednom periodu raditi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za jačanje ekonomskih odnosa.

Kako je istaknuto, dobre bilateralne odnose treba pratiti i dobra ekonomska saradnja. Ambasador Ebibi je prenio spremnost Vlade Republike Sjeverne Makedonije da svojim iskustvom pomogne Bosni i Hercegovini na njenom putu euroatlantskih integracija.

Ministrica Turković je pozdravila formiranje nove Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Ponovila je opredijeljenost BiH ka članstvu u Europsku uniju, te istakla posvećenost BiH prihvatanju europskih standarda i implementaciji reformi.

Poseban interes je iskazala u pogledu saradnje u oblasti mladih i potrebi povezivanja mladih cijelog regiona. Ministrica Turković je pozdravila saradnju dva ministarstva vanjskih poslova, te izrazila očekivanja za nastavak održavanja redovnih bilateralnih konsultacija.

Također su razmijenjena mišljenja u pogledu ugovornog regulisanja odnosa, kulturne saradnje između dvije zemlje, kao i uspostave direktne avionske linije Skoplje-Sarajevo.

Ambasador Ebibi je uputio poziv ministrici Turković da u što skorije vrijeme posjeti Republiku Sjevernu Makedoniju, a ministrica Turković je također iskazala želju da šef diplomatije Sjeverne Makedonije posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije