Turković i Field: Predstojeći izbori u BiH su posebno važni za evropski put

Radiosarajevo.ba
Turković i Field: Predstojeći izbori u BiH su posebno važni za evropski put
Foto: MVP BiH / Matthew Field i Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Fieldom.

Turković se zahvalila na pomoći i podršci koju UK daje Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o reformskim i integracijskim procesima BiH, dok je Field je najavio nastavak provedbe britanske politike usmjerene na izgradnju prosperitetne BiH.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnom stanju izazvanom pandemijom COVID-19.

Na sastanku je bilo riječi i o održavanju lokalnih izbora u BiH.

"Zaključeno je da su predstojeći izbori u BiH, a posebno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, osobito važni za europski put Bosne i Hercegovine.
Razgovaralo se i o usvajanju Revidirane strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, Povjerenstvu za NATO integracijski proces BiH, te aktualnim regionalnim pitanjima", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Field je izvijestio o skorom dolasku istaknute britanske sutkinje Joanne Korner u BiH, koja će predstaviti izvještaj o provedbi preporuka za unapređenje procesuiranja ratnih zločina u našoj zemlji.

Izvijestio je ministricu Turković i o promjenama u strukturi britanske vlade.

"Naime, nedavno je uspostavljen novi odjel britanske vlade, Ministarstvo za vanjske poslove, komonvelt i razvoj (FCDO) koji će, među ostalim, biti potpora i našoj zemlji na otvaranju novih radnih mjesta, jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije", navedeno je u saopćenju.

Sagovornici su se složili da je potrebno finalizirati aktivnosti na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između BiH i Velike Britanije, budući da ta zemlja više nije članica EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije