Tanović: 'Trebat će mnogo vremena da se u BiH shvati da se kroz umjetnost dokazuje historija države'

2
A. Sokolović
Tanović: 'Trebat će mnogo vremena da se u BiH shvati da se kroz umjetnost dokazuje historija države'
Foto: Privatni album / Ines Tanović

Partizanski filmovi označavaju filmski žanr nastao u kinematografiji socijalističke Jugoslavije, koji prikazuje ratne operacije partizana.

Kao i svaki drugi žanr, tako i ovaj ima svoje najvažnije i najpopularnije predstavnike i gdje su istaknuta ostvarenje snimana na bosanskoj teritoriji, gdje su se uostalom vodili i najveće borbe za oslobađanje Jugoslavije.

Takva ostvarenja su Bitka na Neretvi (1969) Veljka Bulajića, a kao najuspješnija akcija svakako  se može izdvojiti naslov Valter brani Sarajevo (1972) Hajrudina Šibe Krvavca, koji se s više od milijardu i po gledatelja i danas smatra jednim od najpopularnijih jugoslavenskih filmova svih vremena.

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

Da li smišljeno ili ima veze sa posjetom kineskog predsjednika Xi Jinping našim komšijama Srbijancima, ali na društvenim mrežama počeo je kružiti prilog reportera kineske CGTN-a, Xua Xinchena,koji jugoslavenski film Walter brani Sarajevo, u produkciji Bosna Filma, prfedstavklja kao "ikonski element u kulturnim vezama Kine i Srbije (!?)".

"Čak i nakon raspada Jugoslavije, film nastavlja biti snažna kulturna veza između naroda Kine i Srbije. Kako je film postigao toliko?", pita se u prilogu autor sa CGTN-a.

Da bismo čuli mišljenje struke, portal Radiosarajevo.ba je razgovarao sa Ines Tanović, uglednom filmskom rediteljicom i direktoricom Filmskog centra Sarajevo, koja nam je dala svoje viđenje na ova dešavanja. 

"Kada se neko i nakon 50 godina referiše na jedno umjetničko djelo kao što je film Valter brani Sarajevo, reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, to prije svega govori o samom djelu koje svojim kvalitetom i antifašističkom porukom nadilazi ambijent u kojem je nastalo.

"Valter brani Sarajevo"
Radiosarajevo.ba: "Valter brani Sarajevo"

Naravno, ovdje se radi o jednom od najpoznatijih filmova bosanskohercegovačke kinematografije i nama koji nasljeđujemo i baštinimo antologijske filmove naših autora, može biti samo drago da ti filmovi i dalje žive i prenose ne samo emocije već i pozitivne političke poruke", priča nam Ines Tanović.

Zatim je govorila o vezi Kine i Srbije...

Kinezi "Valter brani Sarajevo" pripisali Srbiji: 'Puls otpora ovog grada nije moguće ukrasti'

Kinezi "Valter brani Sarajevo" pripisali Srbiji: 'Puls otpora ovog grada nije moguće ukrasti'

"S druge strane, činjenica da se ovaj film uzima kao primjer veza između Kine i Srbije, vjerovatno je temeljeno na konekcijama srbijanskog glumca koji igra lik Valtera u filmu, koji je nebrojeno puta bio gost u Kini, a nedvosmisleno je iskazivao svoj politički stav vezano za raspad bivše Jugoslavije, a time i upitnost Bosne i Hercegovine kao samostalne države", dodala je Ines Tanović.

Direktorica Filmskog centra Sarajevo i ugledna bh. rediteljica je na kraju razgovora - poentirala.

"Sve ovo, zapravo, više govori o nama kao društvu koji ne cijenimo našu umjetnost, našu kulturu sa kojom bi upravo mi trebali da gradimo veze u svijetu gdje se svaka intelektualna i duhovna dostignuća cijene mnogo više nego bilo koja dnevnopolitička dokazivanja. Trebat će, izgleda, mnogo vremena da se u Bosni i Hercegovini shvati da se kroz umjetnost i duhovnu baštinu dokazuje i historija jedne države i opstojnost nacije", podvukla je Ines Tanović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije