Tanja Fajon: Janša želi dovršiti plan Milošević-Tuđman, to može izazvati rat

14
Radiosarajevo.ba
Tanja Fajon: Janša želi dovršiti plan Milošević-Tuđman, to može izazvati rat
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tanja Fajon

Tanja Fajon, ugledna zastupnica Slovenije u Evropskom parlamentu, oštro je reagirala na pojave priča o pojavi "non papera" slovenskog premijera Janeza Janše.

Podsjetimo, mnogo reakcija izazvala je informacija da je premijer Slovenije Janez Janša predao "non-paper" predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Janša, naime, planira iskoristiti buduće slovenačko predsjedavanje EU koje počinje 1. jula, kako bi na dnevni red stavio svoje vizije "dovšetka raspada Jugoslavije".

Iako je Janša sve negirao, savjetnik za medije Charlesa Michela potvrdio je za slovenačko "Delo" da je premijer Slovenije, ipak, poslao "non-paper" u Brisel. To je bio razlog zašto je Predsjedištvo BiH pozvalo jučer na razgovor ambasadoricu Slovenije u BiH Zoricu Bukinac.

"I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz Bosne i Hercegovine, iz koje upozoravaju da premijer Janša pokušava dovršiti plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske prijedlogom za mirni raspad Bosne i Hercegovine. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu!", upozorila je Fajon na Twitteru.

Ona je tražila od samog Janše a objasni šta se nalazi u dokumentu koji je Slovenija trebala, ili je predala Briselu.

"Ako su izvještavanje bh. medija i izjave diplomata u regiji istinite, to može biti vrlo štetno za Sloveniju", navela je Fajon.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor oštro je odbacio ovakvu politiku, tvrdeći da je i sam protiv podjele BiH i da je na staovištu da ne smije biti promjene granica u regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije