Tanja Fajon: Srebrenica je ogledalo čovječastva i najtamniji dio europske historije

Radiosarajevo.ba
Tanja Fajon: Srebrenica je ogledalo čovječastva i najtamniji dio europske historije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tanja Fajon

Evropska poslanica Tanja Fajon uputila je poruku povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Podsjetila je da je tokom kampanje zločina ubijeno više od 8.300 Bošnjaka. Taj masakr, prema njezinim riječima, je čekao (i još uvijek čeka) svoje pravo ime - genocid.

Najtamniji dio europske historije nakon završetka Drugog svjetskog rata, najrazorniji zločin, najstrašnija tragedija. Sve je to, po Fajon, Srebrenica.

Mnogi i danas čekaju priliku za dostojanstven ukop, dodala je. Prema riječima Fajon, Srebrenica nije samo genocid koji se nikada nije trebao dogoditi, već je i ogledalo čovječanstva.

Mržnja rađa mržnju. Kako reagiramo na stravična zlodjela koja su se dogodila u ne tako dalekoj povijesti, tako govorimo puno o sebi, kao i o našem društvu ", rekla je Tanja Fajon, članica Europskog parlamenta.

"Nova stvarnost života s pandemijom ove godine ne dopušta obilježavanje Dana Srebrenice u istoj mjeri kao i svih prethodnih godina, ali poruka ostaje ista. Danas bih to posebno željela naglasiti - ne dopustimo da se netolerancija pretvori u mržnju, što će zamagliti um, koji je spreman za najprljavije postupke. Mir nije sam po sebi razumljiv, ali je neprocjenjiv ", dodala je Tanja Fajon.

Ne smijemo i ne možemo krivotvoriti historiju ili je iskorištavati za vlastiti interes. Ali možemo nešto naučiti iz toga. Prije svega, da svijetu treba politika inkluzije, poštovanja i tolerancije.

„Želim iskreno i dugo očekivano pomirenje između naroda Bosne i Hercegovine i čitave regije Zapadnog Balkana. Ljudi to jako zaslužuju. Vjerujem da budućnost zemlje leži na Europskoj uniji. Želim da zajedno stvorimo raznoliko društvo, temeljeno na mirnom suživotu “, zaključla je Fajon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije