Svjedok u predmetu 'Mahmuljin': Odred 'El-Mudžahidin' je oteo zarobljenike

Fena
Svjedok u predmetu 'Mahmuljin': Odred 'El-Mudžahidin' je oteo zarobljenike
Arhiv / Sporazum proslijeđen Sudu BiH
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su pripadnici Odreda 'El-Mudžahidin' nasilno preuzeli zarobljenike od pripadnika Petog bataljona 328. brdske brigade ARBiH.

Fuad Zilkić, nekadašnji komandant 328. brdske brigade ARBiH, kazao je da ga je podređeni obavijestio da ima oko 40 zarobljenih neprijateljskih vojnika i da su ih pripadnici odreda "oteli".

"Izvijestio me da su ih odveli, da su ih oteli, tih 40 ljudi i da su transportovani u dva kamiona (…). Oni su oteti od tih grupa odreda ‘El-Mudžahidin", rekao je Zilkić.

Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa ARBiH, Tužilaštvo BiH tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda 'El-Mudžahidin' na području Vozuće i Zavidovića.

Optužba je svjedoku Zilkiću prezentirala izvještaj od 11. septembra 1995. godine, u kojem se spominje 61 neprijateljski vojnik i tri žene, te da su zarobljenike, osim dvojice, preuzeli pripadnici odreda “El-Mudžahidin”. Svjedok je potvrdio da se radi o zarobljenicima koje je spominjao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije