Bh. građani sa sporovima pozvani na postizanje sudske nagodbe

Anadolija
Bh. građani sa sporovima pozvani na postizanje sudske nagodbe
Od 3. do 14. oktobra u sudovima u Bosni i Hercegovini održava se Sedmica sudske nagodbe.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) pozvalo sve zainteresovane stranke čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima da iskoriste priliku da pristupe sudu i svoj predmet riješe sudskom nagodbom.

"U navedenom periodu u sudovima u BiH održavaju se Sedmice sudske nagodbe s ciljem rješavanja što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.  Sve stranke svoje predmete mogu riješiti sudskom nagodbom tako što će samostalno, odnosno preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom uputiti pisani prijedlog ili na drugi način postupajućem sudiji predložiti zaključenje sudske nagodbe. Postupajući sudija će, u skladu sa odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka nastojati da spor riješi u skladu sa iskazanom voljom stranaka", navode iz VSTV-a.

Sudska nagodba je mirni, sporazumni način rješavanja spora, koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu o predmetu spora. Zaključivanjem sporazuma i stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odlaganja/odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostepenog postupka te izbjegavaju se brojni dodatni i troškovi redovnog sudskog postupka.

Prilikom zaključenja sudske nagodbe stranke same biraju način rješenja spora i nagodba predstavlja njihov međusobni dogovor, napominju iz VSTV-a i dodaju: "Organizovanjem Sedmice sudske nagodbe želi se izvršiti pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu u pristupu suda i stranaka rješavanju sporova. Kao prioritet se postavlja brzo i efikasno rješavanje spora, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda."

VSTV BiH kontinuirano, u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa kojeg finansira Vlada Norveške, poduzima aktivnosti usmjerene ka unapređenju efikasnosti pravosuđa, s posebnim fokusom na promociju mirnih načina rješavanja sporova, a naročito veću upotrebu instituta sudske nagodbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije