Sven Alkalaj: Dodika niko, ni najmanje, nije doživio u UN-u

4
Radiosarajevo.ba
Sven Alkalaj: Dodika niko, ni najmanje, nije doživio u UN-u
FOTO: Fena / Alkalaj: Srebrenica će ostati crna mrlja na obrazu

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj kazao je da u UN-u Milorada Dodika niko nije "ni najmanje doživio" komentarišući reakcije tog člana Predsjedništva uoči planiranog govora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini tog tijela.

Alkalaj je ocijenio u razgovoru za N1 i govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića te je rekao i da je njegov govor naišao na veoma povoljne reakcije u New Yorku.

"Bio je prilično izbalansiran, ukazao je na probleme s kojima se susrećemo u BiH i na ključno pitanje uopšte u svijetu a to je stanje ljudskih prava. Važno je bilo da se kaže kakvo je to stanje u BiH i oko primjene presuda Suda za ljuska prava u Strazburu koje više od 10, 15 godina se ne primjenjuju. Sudske odluke se moraju primjenjivati. Kritično nam je i kad su u pitanju civilizacijske forme i kao i veličanje ratnih zločina, genocida“, istakao je Alkalaj.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Komentarisao je i izjave da je 'Komšić počeo proces rušenja države' te naglasio kako su takve izjave smiješne. "Kad pročitate govor, ničim ne potiče to, čak vodi ka suzbijanju i pozivanju na proces primjene tih odluka o ljudskim pravima a to što nekima ne odgovara što se uopće obratio ili iznio te stvari, mislim da nije iznio ništa što nije tačno", potcrtao je Alkalaj.

Istakao je i kako se Komšić "ne bori za bošnjačke ciljeve", komentarišući takve izjave iz RS.

“Ja koji pripadam grupi Ostalih ne mislim da su te poruke takve. Poruke su bile da u BiH trebaju biti svi ravnopravni ljudi, građani i svi narodi. To je trebala biti poruka a svako može tumačiti poruku kako mu odgovara, kako bi svojim biračima dao šlagvort kako on to želi da implicira. Poruka je bila jedinstvena, dobra i tako je i prihvaćena od brojnih mojih kolega“, rekao je za N1.

Najglasniji sa reakcijama zbog Komšićevog obraćanja u UN-u bio je Dodik, a na pitanje je li ga itko doživio u institucijama UN-a u New Yorku, Alkalaj je kazao 'ni najmanje'.

Rekao je i da će Dodik završiti 'na smetljištu istorije'. Istakao je da je Komšića primio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je bio organizvan sastanak na kome se razgovaralo o svim stvarima u BiH.

“Mislim da je to čisto jedan pokušaj od strane Dodika da dezavuiše i da pokuša da pokaže kako ne radeći svoj posao on može da našteti BiH. To je jedna stvar koju Dodik ne može zabraniti, da neko prisustvuje. To što on ne dolazi i neće da razgovara za posao za koji je plaćen kao član Predsjedništva, apsurdno je da se to komentariše“, naglasio je.

Komentarisao je i izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je on “predsjednik i Hrvata u BiH”. Kazao je kako su mnogo više kontroverzne bile njegove izjave poslije i tokom njegovog boravka u New Yorku te nabrojao od otkazivanja sastanka sa generalnim sekretarom, pa onda spomenuo i tu izjavu.

“To bi isto bilo da kaže da je i predsjednik svih Hrvata u Njemačkoj, Irskoj ili gdje god da su se Hrvati odselili. Ti gafovi ne doprinose jačanju hrvatske države kao članice EU. Čujem i neke od kolega da to ponašanje koje je bilo da je bilo vrlo neprimjereno i puno gafova“, izjavio je.

Alkalaj je rekao i da na plenumu nije bilo govora o visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, a da je u bilateralnim razgovorima bilo riječi o tome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije