Dodik o susretu Komšić - Guterrez: Ovo će doprinijeti raspadu BiH

15
Radiosarajevo.ba
Dodik o susretu Komšić - Guterrez: Ovo će doprinijeti raspadu BiH
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je problem što se član Predsjedništva BiH Željko Komšić u New Yorku predstavlja u ime BiH, a posebno što to generalni sekretar UN Antonio Guterres prihvata, zbog čega se može reći da je "umiješan u raspad BiH".

Dodik je naglasio da odlučivanja u BiH nema bez konsenzusa, te istakao da nema odluke da Komšić ide na sjednicu Generlane skupštine UN i govori u ime BiH, prenosi portal Srpskainfo.com.

"Nema odluke ako se ne donese konsenzusom. Ta odlaka da on ide i govori tamo ne postoji. Prema tome, to je sve privatna priča. Problem nastaje kad se on predstavlja u ime BiH i kada ga generalni sekretar prihvata", rekao je Dodik.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

On je ukazao da je tu važno to što je “generalni sekretar UN umiješan u raspad BiH”.

"Jednog dana kada se bude pisala istorija, onda će se reći da je generalni sekretar UN primio u privatnu posjetu čovjeka koji je klevetao druge u BiH i da je to doprinijelo nerazumijevanju, nepomirenju, nefunkcionisanju BiH i zato se ona raspala", rekao Dodik novinarima u Budimpešti.

Upitan da prokomentariše izjavu Komšića da Dodik nije neophodan za funkcionisanje BiH Dodik je da Komšić može da kaže šta hoće, ali da Ustav kaže da postoji Predsjedništvo koje čine tri člana i da postoji procedura.

Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN, uprkos upozorenjima koje je Dodik uputio Guterresu da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije