Dodik kategorično protiv Schmidta, uputio poruku i Komšiću

14
Radiosarajevo.ba
Dodik kategorično protiv Schmidta, uputio poruku i Komšiću
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjendištva BiH izjavio je da je zloupotreba i kršenje Ustava BiH to što je predsjedavajući Željko Komšić samovoljno, privatno otišao na sjednicu Generalne skupštine UN.

Dodik je rekao da Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku o tome.

"Sve troškove puta snosi njegov kabinet, a ne Predsjedništvo, što ide u prilog onome što govorim. Odbacujem bilo kakvu mogućnost da on predstavlja BiH. U toj delegaciji nikoga nema od Srba, iz mog kabineta niko nije otišao. Komšić i muslimani u BiH su privatizovali tu funkciju, kao što su privatizovali i VSTS BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

On je rekao da su sve članice UN dobile njegovo pismo u kome se navodi da Komšić ne predstavlja stavove BiH.

"Pošto vidim da se govori o mogućnosti da se on obrati, to govori da se generalni sekretar UN, ako se to desi, upetljao u raspad BiH, jer ignoriše Ustav i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH", kaže Dodik.

Ističe kako "onaj ko misli da je Christian Schmidt visoki predstavnik, neka ga vodi sebi kući".

"Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika. Mi ne prihvatamo visokog predstavnika i njegovo samoincijativno proglašenje. Nikakav EU predstavnik ne može da se bavi pitanjem evropskih integracija", kazao je Dodik. 

Naglasio je da je dejtonsko pitanje, pitanje evropske integracije, naglasio je kako su nudili dijalog Bošnjacima, a dobili odbijenicu. 

"Spremni smo razgovarati sa svima, osim sa ovim što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, Schmidt, i ako bude bilo kakva upotreba bonskih ovlaštenja, susrest ćete se sa odlukama RS-a. Mi smo potpisnice dejtonskog sporazuma, a ne visoki predstavnik", kazao je Dodik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije