Komšić: Neke politike žele imati 'Zlatni ključ' za upravljanjem mojom zemljom

22
Radiosarajevo.ba
Komšić: Neke politike žele imati 'Zlatni ključ' za upravljanjem mojom zemljom
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se danas u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

"Iz BiH je prema dostupnim statistikama odselilo 10 posto stanovništva od vremena posljednjeg popisa iz 2013. godine. Odlazi nam radno sposobno stanovništvo. Naši ljude odlaze za boljim poslovnim i životnim prilikama. Odlaze za perspektivom života u okruženju.

Jačanje etničkih politika u mojoj zemlji, temeljenih na isključivosti i etno-šovinističkim tendencijama, uz porast vjerskih netrpeljivosti i urušavanje sekularizma u regionu zapadnog Balkana izaziva veliku zabrinutost. Građani BiH vrlo su osjetiljivi na društvene poremećaje, posebno zbog rata u BiH i genocida u Srebrenici.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Sastavni dio našeg Ustava su Univerzalna i Europska konvencija o ljudskim pravima. Kompletksno izgrađene institucije države Bih otežavaju postizanje političkog konsenzusa. Zaštita ljudskih prava je jedan od temeljnih preduvjeta za stvaranje snažnih demokratija.

U BiH na snazi je okvirni sporazum za mir. Njegov sastavni dio je i Ustav BiH koji navodi da se on između ostalog temelji na Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. To je sistem vrijednosti koji se temelji na jednakosti svakog ljudskog bića na planeti. Takav jedan sistem nažalost ne postoji u BiH.

Ovdje je potvrđena sistemska diskriminacija ili nejednakost među građanima. Politički sistem u BiH je takav da on preferira etničke pripadnosti.

Kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera traži se dodatna diskriminacija na etničkoj osnovi, a sve u cilju disolucije Bosne i Hercegovine. Isti ti faktori negiraju presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Bez ikakvih moralnih ideja dodjeljuju se priznanja ratnim zločincima što smatram da je u suprotnošću s temeljnim osnovima Ujedinjenih nacija.

Kako se odnositi prema njima u konkretnim slučajevima kada negiraju presude Međunarodnog suda? Da li takvi faktori mogu biti dijelom međunarodnog pravnog poretka?

"Pojedine politike, kroz forsiranje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine, žele izvršiti upad u ustavno-pravni sistem moje zemlje, kako bi imali 'Zlatni ključ' ili 'Zlatnu dionicu' upravljanja i donošenja svih odluka u mojoj zemlji, iako po svim aktima međunarodnog prava, kao što je to Povelja Ujedinjenih nacija, oni to ne bi smjeli činiti. Njihove tendencije na diplomatskom planu u kojima negiraju temeljna ljudska prava pojedinaca, kako bi kroz neka imaginarna kolektivna prava ostvarili veoma jasne ciljeve, prevazilaze dobrosusjedske odnose, jer se i u tim aktivnostima i namjerama krije strateški cilj prisvajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine", naglasio je Komšić.

Sve ovo sam vam naveo kako bih vam pokazao da se na stvarnim primjerima nepoštivanja ljudskih prava dovode do nesigurnosti građana.

Smatram da je ovo pravo mjesto da istaknem očekivanja da će novi visoki predstavnik voditi računa o zaštiti međunarodnih pravnih akata i njegovim vrijednostima. Ukoliko Međunarodna zajednica želi od Univerzalne deklaracije odustati, onda se pominje da li je ona potrebna ako će se selektivno primjenjivati?

Jedina vodilja u našoj zemlji treba biti očuvanje vrijednosti ljudskih prava. U suprotnom ćemo završiti u društvu u kojem se prihvata da su neki važniji od drugih, a to je uvijek opasno.

Konačno želim iskazati podršku nastojanjia generalnog sekretara, koji uspijeva očuvati ulogu UN-a i Vama predsjedavajući da ove godine uživo imamo priliku razgovarati o svjetskim problemima."

Također, ukazao je na važnost vakcinisanja kazavši da je to jedina naučno potvrđena metoda za suzbijanje širenja zaraze koronavirusa.

Za kraj dodajmo da se Komšić, tokom boravka u New Yorku, već susreo sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Gutierresom, kao i brojnim drugim svjetskim državnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije