Svečani doček: "Plamen mira" stigao u Sarajevo

Anadolija
Svečani doček: "Plamen mira" stigao u Sarajevo
Foto: AA / "Plamen mira" stigao u Sarajevo

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, sportisti i sportski radnici danas su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo svečano dočekali olimpijsku baklju povodom održavanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019 (EYOF).

Baklju su u Sarajevo dopremili gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, koji su je ranije preuzeli na Olimpijskom stadionu u Rimu. Zatim je predana članovima Predsjedništva BiH.

"Jako sam sretan i ponosan što je baklja mira ponovo u Sarajevu. Želim da naša djeca žive vrijdnosti olimpijskog duha, a na nama je obaveza da stvaramo platforme, a EYOF je jedna od njih. EYOF je prilika da zajednički gradimo neka nova, bolja i pozitivnija vremena", poručio je Skaka.

Zadovoljstvo je izrazio i Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Foto: AA / Nenad Vuković

"Prethodnih dana smo se potrudili da na dostojanstven način donesemo 'Plamen mira' iz Rima preko Trsta, Banja Luke pa do Sarajeva. Mislim da je simbolično što smo prvo došli u Banjaluku. Danas se i ovdje u Sarajevu pokazuje da smo svi zajedno okupljeni oko projekta EYOF. Ovo je prilika da pokažemo da možemo da radimo velike stvari", poručio je Vuković.

Da je "ovo najveći sportski događaj nakon Olimpijskih igara, održanih u Sarajevu", smatra i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Foto: AA / "Plamen mira" stigao u Sarajevo

"Neka nam ova baklja mira bude znak, nada da su ovi prostori, ovaj grad - Sarajevo, Istočno Sarajevo i cijela BiH, sposobni za velike stvari. Neka iza EYOF-a ostane, kao pozitivna činjenica, nauk nama, ali i budućim generacija, da ovi ljudi koji žive na ovim prostorima, sve mogu kada su zajedno", poručio je Komšić.

O značaju EYOF-a govorio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

"Ovo je veliki dan za našu državu BiH. Ova sportska manifestacija snažno pomaže BiH, svima nama u BiH. Ona pozitivno utječe na reputaciju BiH na međunarodnom planu", poručio je Džaferović.

Smatra da BiH treba da gradimo na ovakav način.

"Sve u vezi s olimpijskim igrama je ustvari poruka i simbolika mira i saradnje. To je ono što nam danas u BiH i treba. Treba da se ponašamo u skladu s olimpijskim geslom - brže, više i jače, da poštujemo olimpijski duh, duh mira i saradnje, da prevladamo i nadziđemo sve naše razlike i pokažemo da kada hoćemo onda to i možemo", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Izrazio je uvjerenje da će EYOF biti jedan od najbolje organizovanih u njegovoj historiji.

Od 9. do 16. februara Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će domaćini Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF).

EYOF 2019. će u Sarajevu okupiti više od hiljadu takmičara, blizu 750 članova delegacija iz 46 evropskih država te više od 150 akreditiranih novinarskih ekipa i hiljade volontera iz cijele države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije