Gradonačelnik Skaka: Očekujemo da EYOF 2019. stvori nova olimpijska sjećanja

A. S.
Gradonačelnik Skaka: Očekujemo da EYOF 2019. stvori nova olimpijska sjećanja
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / S promocije EYOF-a na Trebeviću mjesec uoči početka Europskog olimpijskog zimskog festivala mladih

Projekt organizacije Europskog olimpijskog zimskog festivala mladih (EYOF) je veoma važan za Sarajevo iz više aspekata. Osim što će to u narednom mjesecu biti promocija sporta i sportskih vrijednosti, novih generacija, mladih ljudi, koji će vjerovatno u budućnosti biti naši bh. svjetski prvaci u raznim disciplinama, to je i važan politički događaj, jer ga realizujemo zajednički, dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Želimo ponovo probuditi olimpijski duh u Sarajevo.

To je danas na Trebeviću, prilikom druženja s novinarima, rekao Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Sarajeva na predstavljanju EYOF-a, čija će ceremonija svečanog otvaranja zakazana za 10. februara na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo“ u 19 sati.

Naziv ceremonije je “We create tnogether“ (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa.

Skaka je dodao da se on ne sjeća Olimpijade organizirane u Sarajevu 1984. godine, ali je izrazio nadu da se u februaru ove godine mogu kreirati novi i kvalitetni sadržaji, koji će stvoriti nova sjećanja.

“Siguran sam da je ovo značajna prekretnica za Grad Sarajevo i da ćemo nakon jednog ovakvog festivala i nakon što sebi i drugima pokažemo da smo sposobno da organizujemo događaje kao što je ovaj, probuditi pozitivnu energiju u Sarajevu i probuditi taj olimpijski duh“, istakao Skaka.

Podsjetimo, u ceremoniji ovaranja bit će predstavljeno 46 zemalja učesnica,a tokom ceremonije otvaranja simbolično će se rukovati Vučko i Groodvy, maskote iz ZOI 1984. i EYOF-a 2019.

Na EYOF-u 2019 nastupit će više od 1.700 mladih sportista iz gotovo cijele Europe, a sa svim gostima se očekuje oko će više od 6.000 osoba posjetiti Bosnu i Hercegovinu u vrijeme takmičenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije